°C 25

Jaska: Lažima o Dječjem domu treba stati na kraj

29.08.2016.

MajaR

- Laž o Dječjem domu za ratnu siročad u Jastrebarskom jedna je od najmorbidnijih laži koje se šire svijetom protiv hrvatskog naroda i protiv Hrvatske države – rekao je Ante Beljo, hrvatski političar, član upravnog odbora Hrvatskog kulturnog vijeća, na znanstvenom skupu u Jastrebarskom.

Skup pod nazivom "Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941-1945. - Istina i monstruozne laži" organiziralo je protekli tjedan, od 23. do 26. kolovoza, Hrvatsko kulturno vijeće povodom Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 20. stoljeća. U dva dana skup je održan u Zagrebu, a svoju završnicu imao je u Jastrebarskom u petak, 26. kolovoza, u prepunoj župnoj crkvi Svetog Nikole.

Skupom se nastojalo doprinjeti utvrđivanju istine o ratnim stradanjima najnemoćnije pa ujedno i najugroženije kategorije ratnih stradalnika – djece, te istine o brizi o stralnicima onih koji su u njoj sudjelovali, a na poseban način slovenskih i hrvatskih časnih sestara milosrdnica i slovenskih svećenika lazarista koji su vodili brigu o župi Jastrebarsko i dječjem prihvatilištu.

Časne sestre nisu ubijale

- Jako me boli kad čujem da se kleveću slovenske časne sestre kad se govori da su ubijale djecu. Kroz Jastrebarsko je prošlo tri tisuće ratne siročadi, u jako teškom stanju bez šansi da prežive, a ipak ih je većina preživjela. Bila su u teškom stanju, izgladnjela i bolesna, a one su se za njih nesebićno brinule – kazala je Polona Jurinić, iz Slovenskog doma u Zagrebu, koja se već godinama bavi istraživanjima hrvatsko-slovenskih odnosa u doba njemačke okupacije za vrijeme II svjetskog rata.

- Želimo u miru i to znanstveno, sa svom dokumentacijom dokazati da časne sestre nisu činile ta monstruozna djela za koja ih se optužuje. Jedna sestra koja se predala Bogu da bi ubijala djecu sa krampom je nemoguće – kaže Jurinić.  

Uz nju, na trodnevnom su simpoziju niz predavanja održali povijesni stručnjaci i istraživači, ali i svjedoci vremena II svjetskog rata koji su u javnost željeli iznijeti svoju stranu priče. Kako je istaknuto, ona se posve razlikuje od slike koja se o Dječjem domu u Jastrebarskom u to doba, i dan danas prikazuje, a koja taj dom karakterizira kao mjesto krvavog pokolja i ustaškog zločina nad nevinom srpskom djecom.

- Postoji druga strana medalje, a naša je zadaća širenje istine. Ako mi možemo govoriti o hrvatskim grijesima, najveći nam je grijeh propust. Kad imamo demokratsku državu i institucije kao danas, moramo se ponašati odgovorno. Ne možemo podnijeti ogromnu količinu laži koje se plasiraju već moramo nešto napraviti – kazao je Ante Beljo istaknuvši kako je prikupljeno mnoštvo dokumenata i podataka koji pokazuju istinu o kojoj se mora govoriti.

Vukić: "Preko Jasenovca se vršilo zbrinjavanje djece"

Istinu je u Jastrebarskom ispričao i Igor Vukić iz Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koji tvrdi kako se preko Jasenovca vršilo udomljavanje i zbrinjavanje djece koja su ostala bez roditelja ili pak čiji su roditelji poslani na rad u njemačke tvornice. To zbrinjavanje vodilo se preko države, a djeca su slana u obitelji ili su zbrinuta u domu u Jastrebarskom.

- Građani srpske nacionalnosti u Zagrebu su vodili zbrinjavanje srpske djece. Udomljavanje i zbrinjavanje je bilo dio akcije. Kad bi došao netko bolestan lječnici bi se za njega pobrinuli, ali tu nije bilo riječi o spašavanju jer djeca u Jasenovcu, nisu bila izložena opasnosti. Oni su tamo prikupjeni da bi ih se transportiralo dalje, da bi im se pomoglo. Stoga je, nažalost, do sada ta akcija prikazivana u iskrivljenom svjetlu – kazao je Igor Vukić.

Treba svjedočiti i govoriti istinu

Znanstvenom skupu pridružio se i jaskanski istraživač, pisac i kroničar Zdenko Vuković Cena koji je kroz svoj rad i sam došao do novih saznanja i činjenica o Dječjem domu u Jastrebarskom. Nedavno je stupio u kontakt s dvije gospođe koje su kao djevojčice boravile u jaskasnkom domu te su mu one ispričale svoju stranu priče. Cena smatra kako je važno doznati i dokazati pravu istinu kroz pisanu riječ i svjedočanstva.

- Zašto su ljudi koji imaju neka saznanja u strahu i ne žele govoriti? To je i moj apel na sve Jaskance, koji imate neka saznanja, a koliko sam razgovarao imaju ih. Idemo probati doći do prave istine – kazao je Cena.  

Doprinos pravoj istini bit će svakako i najavljeni zbornik istraživačkih radova s proteklog skupa, a organizatori su najavili i daljnju zajedničku borbu kako bi se skinula ljaga s nepravedno optuženih časnih sestara i svećenika koji su činili sve za dobrobit ratne siročadi.

Nakon skupa u crkvi održana je sveta misa, a potom su svečano položeni vijenci na gradskom groblju u Jastrerbaskom.