°C 9

Ivekov kutićek: Kušaonica sira u Brckovljanima sjajan primjer kako se u Hrvatskoj baštine EU sredstva

21.10.2021.

Redakcija

U Kusanovcu, u općini Brckovljani, na OPG-u Romine Zadravec otvorena je kušaonica sira „Ivekov kutićek“. Prije desetak godina na istom je OPG-u otvorena i obiteljska sirana, u kojoj se dnevno preradi tristotinjak litara mlijeka.

-Otkako smo otvorili siranu često smo imali upite može li se ona obići, organizirane su kod nas razne edukacije, radionice, dolazile su i veće grupe ljudi, pa se javila potreba za gradnjom kušaonice. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva poljoprivrede i iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz Mjeru 6.2., dobili za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom prostoru 50.000 eura. Dobiveni novac utrošili smo u grube građevinske radove, dok je opremanje kušaonice, s 200.000 kuna, kroz dvije godine, sufinancirano sredstvima Zagrebačke županije- rekla je Romina Zadravec.

Na OPG-u Romine Zadravec radi njezina i obitelj njezine sestre Melite Jadanec Čutura. Sami proizvode hranu za stoku, obrađujući 30 hektara poljoprivrednih površina. Trenutno su u staji 24 muzne krave. Kaže kako uvijek ima novih ideja i planova, pa tako na katu kušaonice obitelji Zadravec i Jadanec Čutura planiraju, kroz naredne godine, urediti dva apartmana za smještaj gostiju.

Kušaonicu sira „Ivekov kutićek“, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su u utorak župan Stjepan Kožić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Župan je poručio da je kušaonica rezultat upornosti, ustrajnosti i marljivosti dviju obitelji.

-Svatko tko se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom sanja da ima vlastiti prostor gdje će svoj proizvod moći prezentirati kupcima. Ova kušaonica to omogućuje- rekao je župan, dodavši da je Županija ponosna što na njezinu prostoru ima mnogo mladih, školovanih ljudi, koji se bave poljoprivredom. U Zagrebačkoj županiji registrirano je najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj

-I dalje ćemo biti veliki oslonac poljoprivrednim proizvođačima i nećemo odustati od našega pristupa poljoprivredi. Kroz proteklih pet godina poljoprivrednicima smo isplatili 34,4 milijuna kuna bespovratnih potpora, a za razvoj ruralnih prostora 21,1 milijun kuna- rekao je župan.

Državni tajnik Tugomir Majdak poručio je da je kušaonica sira „Ivekov kutićek“ dobar primjer kako se u Hrvatskoj baštine europska sredstva.

-Ona je i primjer kako mlade obitelji, ulažući u poljoprivredu, nastavljaju tradiciju naslijeđenu od svojih roditelja- kazao je Majdak

FOTO: Zagrebačka županija

Galerija slika

Ivekov kutićek: Kušaonica sira u Brckovljanima sjajan primjer kako se u Hrvatskoj baštine EU sredstva Ivekov kutićek: Kušaonica sira u Brckovljanima sjajan primjer kako se u Hrvatskoj baštine EU sredstva Ivekov kutićek: Kušaonica sira u Brckovljanima sjajan primjer kako se u Hrvatskoj baštine EU sredstva Ivekov kutićek: Kušaonica sira u Brckovljanima sjajan primjer kako se u Hrvatskoj baštine EU sredstva Ivekov kutićek: Kušaonica sira u Brckovljanima sjajan primjer kako se u Hrvatskoj baštine EU sredstva