°C 12

Ivan Škrabe izdao prvi album

18.05.2018.

Vana Pocrnjić

Mladi jaskanski kantautor Ivan Škrabe ovih je dana objavio svoj prvi studijski album. Riječ je o EP Dodirom slobode koju će svečano predstaviti 30. svibnja u Zagrebačkom Vinly-u.

Ivan Škrabe poznat je na glazbenoj sceni već desetak godina. Već osam godina svira u zagrebačkom Klubu hrvatskih glazbenika u Sax-u, a tijekom godina nastupio je na mini turnejama diljem bivše države.

O Škrabeu piše britanski publicist Eddie Cooney (kolumna „Continental Drift“, najprodavaniji britanski eklektični glazbeni magazin „R2 Rock'n'Reel). Jedan je od aktera dokumentarnog filma „Music Is A Universal Language“ te se pojavljuje u „Rezervnoj kulturi“, muzičkoj kronici Miloša Zubca koji je o njegovom albumu rekao: Dodirom slobode prvi je studijski sačuvan izraz Ivana Škrabea, donedavno studijski neuhvatljivog hrvatskog kantautora koji se godinama svjesno opirao konvenciji profesionalnog snimanja svojih pjesama, i koji je uvijek birao radije da neusporedivi talent uživo neštedljivo prosipa pred publikom nego da ga šablonizira u konačnim formama snimljenih pjesama.

U prosincu 2017. godine , u svega nekoliko sati, EP album „Dodirom slobode“ snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pjesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenski producent i glazbenik Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra Iz Šume, na jednoj pjesmi pojavljuje se slovenska kantautorica Katarina Juvančič.

EP osim naslovne pjesme „Dodirom Slobode“ sadrži još 3 pjesme „Napustite gradove“, „Poeziju će pisati svi“ i „Prostranstva predaka“.


Promocija albuma održat će se u srijedu 30. svibnja u Vinylu od 20:30 sati, a ulaz je 30 kuna. Na promociji će biti dostupno i fizičko izdanje albuma.

Škrabeu će se na pozornici pridružiti perkusionista Bruno Vidović Vorberger (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Peach Pit) i Franjo Glušac na električnoj gitari (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Brujači, Šumski, Peach Pit).