°C 28

Festival Via Vino sutra počinje uz lov na tartufe i koncert Damira Kedže u Turopoljskom lugu

21.09.2023.

Ivana Ćurić

Novo izdanje popularnog VIA VINO festivala donosi spoj glazbe, kulture, umjetnosti i nezaboravnih lokacija Zagrebačke županije, u pratnji finih zalogaja i nagrađivanih vina. Nadomak Zagreba, dalje od gradske vreve prošle se godine tražilo mjesto više, a posjetitelji nisu skrivali oduševljenje konceptom koji je povezao vino s opuštenom atmosferom i autohtonom gastronomijom, ponosom Zagrebačke županije.

„Nastojimo svake godine obogatiti program VIA VINA, nagrađivanog festivala posvećenog kulturi vina i stola, ali i zelenom odmoru te povratku prirodi. Nakon prva dva izdanja i rasprodanih VIA VINO događanja, ove godine pozivamo sve dosadašnje i buduće posjetitelje, ljubitelje prirode, istraživanja i gastronomije da nam se pridruže na novim lokacijama uz nikada bogatiji program festivala. Cilj nam je svake godine biti bolji, inovativniji i bogatiji programom i vjerujem da ćemo upravo to ove godine i pokazati. Turističku ponudu potrebno je stalno inovirati, čineći sve naše posjetitečle zadovoljnima.

"Ove smo godine posebno istaknuli održivu notu svega što radimo, pa ćemo uz lokalnu ponudu ića i pića imati i održivu modu lokalnog modnog dizajnera. Sve što vam treba pronaći ćete u Zagrebačkoj županiji, odmor po mjeri čovjeka.“ poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

U predstavljanju ovogodišnjeg projekta pridružili su saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar te predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Hüseyin Bahadir Bedir.

-Velika Gorica i cijeli zagrebački prsten bilježe kontinuiran rast turizma, a to će se još snažnije nastaviti i u godinama pred nama. Takve rezultate možemo zahvaliti dobro osmišljenim promotivnim kampanjama poput ove koju provodi Turistička zajednica Zagrebačke županije-naglasio je saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Hüseyin Bahadir Bedir poručuje „Upravo je zagrebačka zračna luka prva točka susreta mnogih turista i gostiju sa kontinentalnom Hrvatskom i njenom bogatom prirodnom i gastronomskom baštinom, stoga izražavamo zadovoljstvo sudjelovanjem Međunarodne zračne luke Zagreb u najavi i promociji nagrađivanog festivala VIA VINO. Suradnja sa lokalnom zajednicom jedan je od prioriteta Međunarodne zračne luke Zagreb, a ovakvi projekti izravno doprinose promociji autentičnosti destinacije.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac istaknula je kako “Razvoj kontinentalnog turizma izrazito je važan u smislu osnaživanja održivih resursa, što je i obuhvaćeno Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. Pozdravljam organizaciju manifestacija, poput ViaVina, koje na inovativne načine okupljaju domaće posjetitelje prema kriterijima zelene tranzicije te tako oživljavaju turističke destinacije kontinenta. Via Vino je, kao sada već tradicionalna manifestacija, primjer izvrsne turističke manifestacije koja promovira eno-gastronomski, ali i aspekt prirodnih ljepota - u ovom slučaju zagrebačkog zelenog prstena kao zelene destinacije.”

Na događanju, zvijezde domaće modne i vinske scene, poput Zorana Mrvoša i Saše Štule, dale su dodatni sjaj predstavljanju ovog projekta, a dočarali su nam i ono što nas očekuje u sklopu festivala.

Okušajte se u lovu na crne tartufe!
Zadnji dan ljeta, u petak 22. rujna. posjetitelji će po prvi puta imati prilike sudjelovati u vođenom lovu na tartufe u Turopoljskom lugu.

- Iskustvo za pamćenje bit će nagrađeno vrijednim ulovom, crnim blagom koje raste ispod zemlje. U potrazi pomažu vjerni tragači, pasmine Lagotto Romagnolo, porijeklom iz Italije. Nakon lova, uživati će se u aromatičnim, autohtonim jelima uz nezaboravne pjenušce i jantarna vina, jedne od najistaknutijih kontinentalnih vinskih regija. Čarobnu šumsku večer obogatiti će glazbeni taktovi dobro poznatog Damira Kedže-najavljuju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Sve počinje u 18 sati kod lugarnice Čardak.

Za zabavni dio programa prve večeri zadužen je glazbenik Damir Kedžo koji će pobrinuti za spektakularnu atmosferu usred turopoljske šume. Koncert pod krošnjama počinje u 19.00 sati, u bajkovitoj Lugarnici Čardak.

Posjetitelji VIA VINA moći će kušati nagrađivana pjenušava i egzotična jantarna vina Zagrebačke županije. Za ljubitelje koktela, organizatori su pripremili originalnu recepturu koja uz one popularne, nudi i koktel s crnim tartufom.

VIA VINO je festival koji povezuje tradiciju destinacija Zagrebačke županije sa suvremenim doživljajem pa će tako i jelovnik biti poveznica autohtonih namirnica interpretiranih na moderan način. Ponuda jela prve večeri festivala zadovoljit će i najzahtjevnija nepca, gyoze punjene mesom turopoljske svinje i popularni bao bunsi s tradicionalnom kotlovinom.

Posjetite legendarno imanje Modić-Bedeković i uživajte u modi uz rosé vina i pjenušce

Već sljedećeg vikenda, u subotu 30. rujna VIA VINO povezuje umjetnost, modu i naravno, vina. Pod zvjezdanim nebom, posjetitelje očekuje predstavljanje nove kolekcije modnog dizajnera Zorana Mrvoša. Kolekcija inspirirana sestrama Bedeković, održat će se u Kuriji Modić-Bedeković, imanju koje spada među najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske. U spomen turopoljskim frajlicama Milki i Vilmi Bedeković, koje su svoj život posvetile umjetnosti, kulturi i podučavanju drugih žena, ovu dvorsku večer prate rosé vina i pjenušci uz glazbeni nastup Meritas i Jane.

Kraljevski vinski party

Petak 06. listopada rezerviran je za kraljevski doživljaj koji spaja tradiciju i suvremenost Prigorja u vinariji Puhelek-Purek. Nagrađivana vinarija prepoznata na svjetskom nivou, za svoja vina osvojila je i Decanterovo zlato, jednu od najprestižnijih svjetskih vinskih nagrada. Posjetitelji će kušati i zelinski dragulj, monosortna vina od kraljevine dostupna samo na ovoj vinskoj cesti. Kraljevsko izdanje VIA VINA upotpunit će organski kokteli, pjenušci i nezaboravna večer na otvorenom uz moderne taktove najboljih DJ-eva.

Završna večer poziva na open-air koncert na vinskoj cesti!
Velika završnica VIA VINA održat će na Plešivici, 14. listopada. Na dobro poznatoj pjenušavo-vinskoj lokaciji vinarije Dobra berba. Slikoviti plešivički brežuljci i padajući vinogradi postaju glazbena pozornica koju preuzima Filip Rudan. Nakon rasprodanih zagrebačkih koncerta i nagrade Porin, ovo će biti večernji koncert na otvorenom za pamćenje. Plešivica je kao jedna od najistaknutijih kontinentalnih vinskih regija, poznata po spektakularnim pjenušcima koji će biti u glavnoj ulozi. Osvježavajući kokteli, jela inspirirana tradicijom i autohtonim namirnicama i ugodna jesenska večer na čarobnoj Plešivici, obećavaju još jedan nezaboravan VIA VINO doživljaj.