°C 19

Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave

13.07.2020.

Maja Peranić

Etno udruga Sveta Jana nastavlja s čuvanjem običaja svetojanskog kraja pa je tako proteklih dana uprizoren običaj košnje trave.

-U lipnju i srpnju kosila se trava. Kosci su obično u rano jutro, još po mraku, uzeli svoj alat kosu i brus u tobolcu i krenuli u košnju.Tobolac je bio izrađen iz drva ili goveđeg roga, a visio je oko pasa kosca svezan špagom ili remenom. Dan prije kosci su odradili klepanje kose kako bi im kosa ostala čim duže oštra jer je košnja bila vrlo zahtjevan posao.Ujutro su obavili težački doručak (obično bi jeli ono što su ponijeli sa sobom), a sredinom dana mlada snaha s djetetom, donijela bi na glavi u košari toplo jelo. Dijete je nosilo vodu ili vino – ispričali su organizatori.

Ovom prilikom kosci su bili članovi Etno udruge Sveta Jana koji su izvorno prikazali i klepanje kose i košnju trave načinom na koji su to činili i naši stari. Bili su to Josip Hačko, Vlado Kaplić, Nikola Ivčec, Nikola Zaher i Božidar Matasić. Mlada svetojanska snaha ovog puta je bila Nikolina Kaplić, a pomagao je i najmlađi član Etno udruge Marko Budinšćak.

-Bila su to vremena kada su se ljudi i družili i međusobno si pomagali. Sve je bilo mirnije i veselije i zato je važno čuvati i obilježavati običaje i prošlost. Na taj će način i naša svetojanska baština ostati sačuvana od zaborava – istaknuli su iz Udruge.

(izvor/foto: Sveta Jana live)

Galerija slika

Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave Etno udruga Sveta Jana oživjela stari običaj košnje trave