°C 26

'Cure na zadatku' oduševile svojim filekima i odnijele treću pobjedu u nizu na Gastro susretima pri Rudniku Sv. Barbare

09.07.2019.

Petar Brnada

Uspješno su održani još jedni Gastro susreti pri Rudniku koji su već 5. godinu zaredom sastavni  dio Dana Rudarske greblice.

Kako su otkrili iz Grada Samobora, ideju o susretima kuhara amatera inicirala je obitelj Dumić, a svesrdno su ju prihvatili članovi KUD-a Oštrc, koji su kasnije na sebe preuzeli i njihovu organizaciju.

-Prva mala obljetnica ove manifestacije, tijekom koje se prijavljene ekipe natječu u spravljanju jela na zadanu temu, održana je u subotu, 6. srpnja, ispred Rudnika svete Barbare, privukla je opet velik broj domaćih i gostiju, koji su, uz neizostavnu greblicu, rudburgere i prigodna pića, također mogli uživati u spravljenim jelima- kazali su iz Grada.

Natjecalo se ukupno šest timova – Zeppelin Craft Brewery iz Bjelovara, domaće Cure na zadatku i RK Rudar, Geodeti iz Zagreba, Mitsubishi i Dragec Kurtalj – vinska klet, a svi su za stručni žiri, u kojem su bili novinarka Matea Domitrović, bloger Nenad Trifunović i Ivan Babić iz Zeppelina, morali spremiti jela u kotliću.

Čak svoju treću pobjedu u nizu odnijele su Cure na zadatku – Ana Geušić, Ivanka Fresl i Nataša Naglić, uz pomoć Milana Geušića, ovaj puta sa svojim filekima s domaćim špekom, kojima su, za one koji ne vole fileke, pridodale teleće jastučiće punjene vlastoručno ubranim gljivama te sve zasladile kruškama kuhanim u crnom vinu.

-Inovativan i neobičan izbor namirnica za kotlić donio je drugu nagradu ekipi Rukometnog kluba Rudar Snježani i Krunoslavu Hoferu te Dariju Gaći, koji su se usudili napraviti brudet od domaće kokice uz, naravno, pripadajuće domaće žgance, odnosno palentu- kažu iz Samobora.

Treća nagrada pripala je kuharima iz Mitsubishija za tradicionalni grah, a svi su primili i zaslužene vrijedne nagrade sponzora.

Uz gastro delicije, besplatno se, uz stručno vodstvo, moglo obići i sam rudnik, te uživati u pjenušcima Gospodarstva Kurtalj, pivu Zeppelin, uz novu greblicu sa žutom mrkvom, koju je ponudila Pekarna Nikl.

U svemu je uživao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić s prijateljima, dok su se za glazbeni program pobrinuli Domaći dečki.

-Poseban doživljaj prije nedjeljnog okupljanja u čast greblice, kada se predstavljaju folklorna društva, svojim gostima i mještanima Rudari priušte koncertom na kojem nastupaju vrsni domaći etno glazbenici. Iznimno vruću i sparnu subotu dodatno su užarili nastupi koprivničkog etno punk rock sastava Ogenj, koji je za svoje glazbene uratke nagrađen i Porinom, a nakon njih s pozornice ispred Rudnika velik broj poklonika dobre glazbe rasplesala je i raspjevala provjerena samoborska rock ekipa iz Adrenalice- priopćili su iz Samobora te dodali da tako njihova nadaleko čuvena Rudarska greblica, kao i sve oko nje, zahvaljujući Rudarima, sukladno godinama ugodno stari i postaje sve bolja.