°C 16

57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma

04.10.2019.

Romana Šimek

Grad Sisak domaćin je 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja se održava od 3. do 6. listopada 2019. godine. Ova Revija jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj i jedina je isključivo posvećena filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, a započela je još davne 1957. godine. 

Filmski entuzijasti iz Kino kluba Sisak ponovno su vratili Reviju u Sisak te će i ove godine širom otvoriti svoja vrata mladim filmofilima, koji će svojim brojnim uradcima oživjeti filmska platna, a mladim Siščanima u gledalištu biti poticaj da se i sami bave filmskim stvaralaštvom.

Selektorice filmova, Čejen Černić Čanak, Astrid Nox te Marina Andree Škop, nisu imale nimalo lak zadatak. Od više 300 pristiglih filmova, odabrale su 80-tak najboljih, koji se kroz tri dana te sedam projekcija prikazuju u dvorani Kristalne kocke vedrine. 

Ocjenjivački sud, u obliku Velikog i Malog žirija ocjenjivat će filmove na kraju svakog dana te zajedničkom odlukom ocijeniti najbolje u pojedinim kategorijama. Veliki žiri čine Maja Flego, Boris Poljak te Tomislav Šoban, dok su upravo osnovnoškolci OŠ Braće Ribar iz Siska članovi Malog žirija. 

Prvog dana Revije mladi filmaši i njihovi mentori obišli su glavne znamenitosti Siska uz pratnju stručnog vodiča, dok je svečano otvorenje revije kao i prve projekcije održano u dvorani Kristalne kocke vedrine. Igrani film Joker u rukavu predstavila je Udruga Kaooosss. Foto kino video klub Zaprešić na Reviji je prijavio animirani film naziva Nisam kriv. Lovro iznad granica dokumentarni je film Osnovne škole Kostrena. Reportažu koju bismo vrlo lako mogli gledati na televiziji nastala je u produkciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA naziva je 145 godina žute zgrade. Njihov idući film s kojim su se prijavili na Reviju animirani je film Čudovišna zabava.

S igranim filmom Otmica predstavili su se filmaši Udruge Luža. Animirani film Nije svako zlo za zlo još je jedan uradak Foto kino video kluba Zaprešić. Film slobodnog stila, Kad zatvorim oči, snimili su filmaši Osnovne škole Horvati. Minimum otpada dokumentarni je film Filmske selekcije Osnovne škole oca Petra Perice. Škola animiranog filma Čakovec snimila je film slobodnog stila, naziva Črleni cigel. Animirani film Shaped me stigao je s platforme Bacača sjenki. Povratak u djetinjstvo omogućili su nam filmaši Foto kino video kluba Zaprešić svojim radioničkim filmom Avanture maloga Ju Ju. Animanie M D F radionički je film Narodnog sveučilišta Dubrava. Igranim filmom Djed i repa??? predstavila se Družina Kreše Golika. 

Martina Mladenović vodila je radionicu za polaznike Malog žirija 'Kako žirirati', dok je za djecu s poteškoćama u razvoju Ksenija Stanković održala je radionicu stop animacije. Svi filmofili imali su priliku sudjelovati i u SpeedDatingu, gdje su se međusobno imali priliku bolje upoznati. Revija se programom nastavlja u petak i subotu, a kronike o pregledu dana možete pogledati na HRT 3 programu u terminu od 17 sati.

Galerija slika

57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Zaprešićanci se prestavili s čak tri filma