°C 21

Za život biraj znanje: Edukacijom do prevencije raka dojke

10.06.2024.

Redakcija

Kako bi upoznali svoje sugrađanke i sugrađanke s radom, članice Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije otvorile su svoja vrata u petak 7. lipnja u Velikoj Gorici s ciljem edukacije i prevencije ove opake bolesti. Osim edukacije o pravilnom samopregledu dojki, građanima su mjerili tlak i šećer u krvi.

-Svake godine imamo Dan otvorenih vrata kao bi ljudi znali gdje smo i što radimo. Mislim da je to važno da članovi i članice i svi ostali znaju gdje mogu doći. Već 2003. godine Zagrebačka županija kupila je mobilni mamograf koji je bio na raspolaganju našoj Udruzi. Sada više to ne radimo, već radimo jedino dio vezan uz prevenciju raka dojke – kazala je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije koja djeluje još od 2001. godine.

 Svake godine članovi Udruge odlaze u sve srednje škole Zagrebačke županije i učenicama četvrtih razreda održe edukaciju o pravilnom samopregledu dojke.

-To je najvažnije, da djevojke podsjetimo kolika je važna briga o vlastitom zdravlju. Za život biraj znanje naziv je našeg projekta, znakovita je to poruka. Za prevenciju svake bolesti je najvažnija prvenstveno vlastita briga. Važno je svaki mjesec napraviti samopregled dojke. Ako se promjena uoči u ranom stadiju onda je i bolest izlječiva. Ako se tumor „njeguje” godinama onda on bukne – istaknula je Đurđa Dehin.

Stoga je samopregled dojke važan i kada se uoči bilo kakva promjena jako je važno otići liječniku.

-Prvi ultrazvuk dojke djevojke bi trebale obaviti oko 20. godine života, čak i ranije ako u obitelji postoji oboljeli od te vrste karcinoma. Te djevojke bi trebale raditi ultrazvuk i mamografiju pet godina ranije – kazala je Dehin.

Ističe kako se nada da će ubrzo i u Hrvatskoj biti omogućeno napraviti gensku sliku za osobe koje su u riziku kao nositelji gena. Sve je više i muškaraca oboljelih od ove opake bolesti.

-Na edukacije u škole odazivaju se i dječaci, što je zaista pohvalno – zaključila je Dehin.

Za edukaciju, za razgovor i podršku, vrata ove Udruge otvorena su svima.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)