°C 22

Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju

05.06.2024.

Maja Peranić

Balerine Baletnog studija Jastrebarsko ostvarile su iznimne rezultate na svjetskom plesnom natjecanju World dance masters koji se posljednjeg vikenda u svibnju održao u Poreču. S natjecanja na kojem sudjeluje preko 8000 plesača iz 54 države svijeta jaskanske balerine pod budnim okom baletne pedagoginje Svetlane Lukić vratile su se s osvojena dva prva mjesta u kategorijama balet i etno, a njihova talentirana članica Antonija Juraj uvrštena je u visoku A kategoriju u kojoj je na posljetku osvojila 5. mjesto. Ovi uspjesi dolaze kao kruna rada Baletnog studija Jastrebarsko koji ove godine slavi svoj veliki jubilej – 25 godina rada. Novi uspjesi i obljetnica četvrt stoljeća baleta u Jaski bili su povod našem razgovoru s voditeljicom Studija Svetlanom Lukić koja se s radošću prisjetila samih početaka, ali i otkrila kakve baletne poslastice sprema za proslavu velikog jubileja.

-Mogu samo biti ponosna na svoje djevojke i postignute rezultate na World Dance Mastersu jer na to natjecanje zaista dolaze vrsne škole koje imaju svakodnevni rad i puno su jače od našeg Studija tako da je to meni osobno velika potvrda rada koji je ipak puno skromniji – kaže nam voditeljica Studija i baletna pedagoginja Svetlana Lukić.

No nije ovo prvi uspjeh Baletnog studija Jastrebarsko na spomenutom natjecanju. Mlade balerine često su se plasirale na World Dance Masters od 2007. godine nadalje. Osim što ondje predstave svoj rad, imaju prilike upoznati čitavu lepezu baletnog i plesnog stvaralaštva općenito.

-Imaju mogućnost educiranja, pohađanja palete seminara raznih plesnih aktivnosti od baleta, mjuzikla, jaz dancea, hip hopa do urban dancea, comercial dancea... Dolaze iz svijeta vrsni pedagozi, plesači i koreografi koji ih educiraju. To je predivna stvar, a ovisni o plesačima koji to žele i koji to koriste. Ovog puta, na žalost nismo puno stigli, jer smo imali takav raspored, ali u svakom slučaju je vrlo korisno za sve koji se bave plesom. Također tu su Gala večeri gdje sudjeluju najbolji i odnose velike novčane nagrade. Tako da ostvarujemo lijepe kontakte i druženja – kaže Svetlana.

Baletni studio Jastrebarsko posljednji je puta na natjecanju sudjelovao prije dvije godine, a ovog puta selekcija za WDM odvijala se online. Od pet prijavljenih koreografija četiri su prošle selekciju, a talentirana članica studija Antonia Juraj prema prosudbi stručnog žirija ušla je u A ligu. Svetlana ističe kako se radi o iznimno talentiranoj mladoj balerini.

-Naša Antonija Juraj je ušla u A ligu, procijenili su da je izuzetno talentirana. A tu je bila ogromna konkurencija. To je velik uspjeh s obzirom na jedan skroman baletni studio naspram velikih plesnih škola iz drugih zemalja. Naše najstarije polaznice, među njima i Antonia, vježbaju po tri puta tjedno, a za balet je to zapravo skromna brojka – dodaje Svetlana.

"Baletni studio Jastrebarsko - moja druga mirovina"

Svetlana Lukić balet u Jastrebarskom vodi i njeguje već gotovo punih 25 godina te se na naše pitanje s radošću prisjeća samih početaka.

-Mi smo startali 1999. godine, na jesen. Na nagovor Nine Škrabea i mog supruga kazališnog redatelja Želimira Mesarića ja sam krenula. Naravno da sam mislila da ću biti godinu, dvije, možda tri, na kraju sam eto 25 i kažem da je to moja druga mirovina jer u Hrvatskom narodnom kazalištu u ansamblu, ali i kao solist provela sam pune 33 godine – priča nam Svetlana.

Svoje prve baletne korake i sama je započela kao djevojčica u rodnom Beogradu. Već s 12 godina znala je i bila posve sigurna u svoj životni odabir i poziv – da želi biti balerina i ništa drugo.

"Ja želim biti balerina!"

-S 12 godina kad me mama htjela ispisati iz Baletne škole i rekla mi da se sad primim nečeg ozbiljnog, rekla sam joj „Ne!”. „Ja želim biti samo balerina i ništa drugo.” Plakala sam, sjećam se. I nikad nije bilo kod mene upita. Zato sam i otišla iz Beograda, trbuhom za kruhom, jer sam ja htjela biti balerina. Od nas 16 balerina na audiciji u Narodnom pozorištu u Beogradu, četiri smo se spakirale i došle u Zagreb. Od njih sam jedino ja ostala ovdje. I nije mi ni jednog trenutka žao. Jer Zagreb i HNK pružili su mi puno. U to vrijeme bila je druga situacija nego danas. Mi smo puno radili klasični repertoar. Danas se ide jako puno prema suvremenom, nemam ništa protiv i to sam puno radila u karijeri, no žao mi je što danas sve ide prema kraćim baletima, modernim, što nema tog starog repertoara – priča nam Svetlana prisjećajući se svojih dana na domaćim, ali i svjetskim pozornicama na kojima je plesala velika baletna ostvarenja poput „Don Quijotea”, Labuđeg jezera”, „Giselle”, „Romea i Julije”, „Trnoružice”, „Pepeljuge”, „Bajadere”, a s baletnim ansamblom HNK proputovala je cijeli svijet.

Od zagrebačke pozornice do Boljšoj teatra

-Tu je bilo i puno nacionalnih baleta poput "Đavao u selu". Jako smo puno plesali i putovali: Amerika, Kanada, cijela Europa. Imali smo sreću da smo u Boljšoj teatru plesali. Kijev, Lenjingrad, Moskva...sve smo to prošli – priča nam, a mi je pitamo koja joj je baletna uloga ostala najdraža:

-Voljela sam sve uloge, manje epizodne i veće, sve su mi bile izuzetno drage. Prije odlaska u mirovinu igrala sam majku u „Đavoljem selu”, nevjeste u Labuđem jezeru. Ja sam više bila karakterni tip balerine. Na kraju sam u „Don Quijote” krčmaricu igrala. To nisu bile prve role nego epizodne, ali sam u njima uživala. Zadovoljna sam otišla u mirovinu i ispunjena i drago mi je da to danas prenosim djeci – zaključuje o svojoj plesačkoj karijeri Svetlana.

Sretna je što svoje baletno znanje i iskustvo već gotovo punih četvrt stoljeća prenosi na mlađe generacije, djevojkama i djevojčicama jaskanskog kraja i šire, te što je svoju plesačku karijeru pretočila u pedagoški rad. Interes za balet u Jaski od prvog je dana velik što je veseli. Danas Baletni studio okuplja oko 70 polaznica u dobi od 5 do 20 godina.

-Drago mi je da ima afiniteta za balet, jer Jaska sada što se tiče plesa, ali i drugih aktivnosti ima jako puno za ponuditi djeci. Ples na svili, mažoretkinje, ritmika i gimnastika u osnovnoj školi, PS Instinct, balet, glazbena škola, sportovi, zaista je to paleta mogućnosti – kaže Svetlana.

Bogato plesačko iskustvo pretočila u rad s djecom

Gdje god krenu balerine Baletnog studija Jastrebarsko prenose dobar glas o svom kraju koji je s ovim Studijem dobio mnogo za mlađe naraštaje. Jer nije to samo poduka o baletu već i edukacija o glazbi, ponašanju, oblačenju, manirama i kulturi ponašanja.

-Od ulaska u dvoranu do držanja. Koliko god da ih učim nikad ih nisam dovoljno naučila -kaže Svetlana koja priznaje da je stroga pedagoginja, ali disciplina je u baletu iznimno važna, a kad se radi s tako velikim brojem djece važno je i iskustvo pravog pedagoga.

Baletni studio Jastrebarsko iznjedrio je nekoliko pravih plesnih talenata koje su svoje baletne korake nastavile u Školi za klasični balet u Zagrebu.

-Neke kolege su rekle da sam prošla crtu amaterizma, to mi je drago čuti od kolega. A nekoliko mojih balerina je otišlo u baletnu školu. Kad sam primijetila da je netko izuzetno talentiran rekla sam im da odu– kaže nam Svetlana.

Jedna od najtalentiranijih Svetlaninih polaznica je Katarina Bužić koja je balet diplomirala u Budimpešti. Dobila je ugovor u Mađarskoj u jednoj trupi koja izvodi suvremeni ples.

Jubilarne obljetnice slave se uz "Orašara"

Balerine Svetlane Lukić koje su svoje prve baletne papučice obukle u Baletnom studiju Jastrebarsko, no nakon godina rada iz njega i izašle i krenule plesnim ili nekim drugim životnim putevima, uvijek se rado vraćaju svojoj mentorici. Dolaze pomagati u radu, posebno u pripremanju predstava. A za jubilarne proslave, već tradicionalno, priprema se „Orašar”

-Svakih pet godina pripremam Orašara. Bilo je tako za 15., 20. godišnjicu studija, a bit će i za 25. godinu. To je ogroman zahvat i 70 plesača, 150 kostima barem, i to je ogroman posao koji treba odraditi. Nije to baletna večer s nekoliko koreografija već cjelovita predstava u kojoj morate ispričati pravu priču. To je naporno i izazovno, ali me raduje istovremeno. Tu su novi plesači, a imat ćemo i neke uloge od prije. Ulogu Klare igrat će Antonia Juraj koja ju je igrala sa 7 godina, pa s 11 i sad će je sa 17 godina igrati – kaže nam Svetlana.

Gala baletna večer kao poklon Jastrebarskom

Za proslavu 25 godina baletnog studija Svetlana planira organizirati Gala baletnu večer koju najavljuje za nedjelju 17. studenog. Tog dana u Jasku planira dovesti vrhunske plesače, soliste i prvake HNK-a i posvetiti večer Gradu Jastrebarskom povodom Dana Grada 13. studenog. U Gala večer uključit će svoje najtalentiranije balerine Antoniju Juraj i Katarinu Bužić, a djevojkama koje su prošle 10 godina u Baletnom studiju prigodno će dodijeliti plakete na pozornici Doma kulture. U Centru za kulturnu, u kojem se redovito održavaju probe polaznica Baletnog studija, bit će organiziran domjenak te film najljepših fotografija i sve predstave Baletnog studija Jastrebarsko kroz proteklih 25 godina.

To će biti samo uvod u proslavu velikog jubileja nakon kojeg slijede četiri izvedbe predstave „Orašar” u Jastrebarskom, zatim nastupi u CKT Trešnjevka, te je Svetlana u pregovorima i s zagrebačkim kazalištem Trešnja kako bi jaskanske balerine i tamo nastupile.

-Značajan je to jubilej, no meni je to kao da sam jučer startala. Bolji su nam uvjeti, radili smo na tapisonu, u međuvremenu smo dobili krasan baletni pod, baletne štange, ogledala, voljela bih da imamo i bolje garderobne uvjete u Domu kulture kad izvodimo predstave, no nadam se da će se i to popraviti – Kaže Svetlana čiji Baletni studio podupiru Ministarstvo kulture, Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija koja joj je 2016. dodijelila javno priznanje Zahvalnicu za djelovanje na kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije, dok je 2008. godine Svetlana dobila Pleketu Grada Jastrebarskog za doprinos kulturi grada.

"Istim žarom i ljubavlju nastavljam dalje"

Iako se od samih početaka kroz ovih 25 godina u Baletnom studiju Jastrebarsko puno toga promijenilo, Svetlana kaže, svoje djevojke podučava onim istim žarom, s velikim entuzijazmom i ponajprije s velikom ljubavlju prema baletu i pedagoškom radu s mladim balerinama.

-Suprug mi neki puta kaže "Ja sam se pretvorio u Baletni studio Jastrebarsko, ja sam posvećena tome. Drago mi je da sam takva – kaže nam.

A mi je pitamo planira li stati?

-Pitaju me to, bojim se stati jer ne znam što će onda biti. Puno mi znači psihički, fizički, ali prvenstveno mi znači ljubav prema tome. Ne mislim stati. Ja samo molim Boga da mi da zdravlje, a ja još energije imam na znam za koliko godina, ali je imam. Kad budem osjetila da nemam onu radost, a još je imam, e onda ću možda polako prepuštati drugima da to vode. Jer bilo bi šteta da tako uhodan posao, tako lijepi posao i tako lijepi studio zapustiti, mislim da to ne bi bilo fer. Moram organizirati da to jednog dana netko preuzme, ali sada još sam tu – govori za kraj Svetlana Lukić.

A njezina priča i priča o Baletnom studiju Jastrebarsko dokazuje nam da sve što radimo otvorenog srca i s puno ljubavi rezultira uspjehom. Maleni baletni studio kroz ove je godine postao dio identiteta gada Jastrebarskog, a vjerujemo da je pred generacijama mladih Jaskanki i Jaskanaca još mnoštvo novih baletnih koraka.

 

(fotorafije ustupio Baletni Studio Jastrebarsko, Svetlana Lukić/JASKAdanas)


(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju Balet u Jastrebarskom njeguje se već 25 godina: Uspješni Baletni studio Svetlane Lukić zasjao na svjetskom natjecanju