°C 23

Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu

05.06.2024.

Redakcija

Kako bi se provjerila spremnost vatrogasnih snaga prije protupožarne sezone, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije organizirala je u Ivanić-Gradu smotru vatrogasaca, vozila i opreme. Kako je rekao Dario Kezerić, zapovjednik VZ Zagrebačke županije, to je prvi korak kako bi vatrogasci bili spremni za izvanredne dislokacije na priobalje, ali i u ostale dijelove Hrvatske.

-Svake godine imamo sve složenije i opasnije situacije, ne samo kod gašenja požara, nego i u slučaju nevremena i obrane od poplava - rekao je Kezerić. -Suština smotre je provjeriti planske dokumente, provjeriti imaju li vatrogasci zadovoljavajuću osobnu zaštitnu opremu (odijela za gašenje šumskih požara, svjetiljke, radio vezu, rezervne baterije, marame za dim...), jesu li obavili liječnički pregled, imaju li voditelji intervencija ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima – dodao je Kezerić.

Provjereno je i stanje vozila, njihova zvučna i svjetlosna signalizacija, radio veza sa županijskim vatrogasnim operativnim centrom, opremljenost vozila motornim pilama, kosijerima, naprtnjačama.

-Ljude koje upućujemo na izvanrednu dislokaciju moraju biti pripremljeni za ostanak na terenu 72 sata, a naša logistika samodostatna za 48 sati - naglasio je Kezerić.

Za izvanredne dislokacije, kroz četiri operativne grupe, angažirana su 102 vatrogasca iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, te 24 vozila.

U ime Zagrebačke županije smotri je prisustvovao načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i zamjenik župana Ervin Kolarec.

-Imamo sjajne vatrogasce koji uvijek pomažu ljudima koji se nađu u nevolji. Siguran sam da će i ovo ljeto, bude li potrebe, pokazati hrabrost i požrtvovnost i biti na pomoći - rekao je Kolarec i naglasio da Zagrebačka županija prepoznaje rad vatrogasaca i snažno stoji uz njih.

-Vatrogasci su, usudim se reći, najveća snaga civilne zaštite. Svake godine povećavamo sredstva za njihov rad, prije svega kupnju opreme i vozila. Tako će biti i u budućnosti, jer vatrogasci svojim djelovanjem apsolutno zaslužuju našu podršku - rekao je Kolarec.

Slavko Povrlišek, predsjednik VZ Zagrebačke županije, poručio je da su vatrogasci Zagrebačke županije stručno osposobljeni i spremni odraditi svaku zadaću koje se pred njih stavi.

Smotri je prisustvovao i načelnik Stožera civilne zaštite grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

Na redovne dislokacije vatrogasci Zagrebačke županije odlaze 20. lipnja. Ove godine u Nin te na otoke Brač, Hvar i Ugljan.

 

(Foto: Dražen Kopač )

Galerija slika

Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu Vatrogasci Zagrebačke županije spremni za dislokacije i protupožarnu sezonu