°C 21

Edukacijom na lokalnoj razini do smanjenja nastanka otpada od hrane

23.05.2024.

Redakcija

Koja je uloga gradova u smanjenju i sprječavanju nastanka otpada od hrane te kako uspostaviti snažni i održivi sustav opskrbe hranom govorili su sudionici konferencije u velikogoričkom Poduzetničkom inkubatoru. Konferencija je održana u sklopu četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Razvojna agencija VE GO RA. Gradovi imaju ulogu pokretača promjena u smanjenju otpada.

-Cilj projekta je razvoj gradskih sustava hrane, sve što ima veze s hranom. A mi smo prepoznali i Zagrebačku županiju, grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede i njihov projekt „Hrana nije otpad” i inicijativu za potpisivanje dobrovoljnih sporazuma kao priliku da damo dodatni poticaj i osvijestimo javnost i lokalnu upravu o važnosti ovog problema – istaknula je Violeta Crnogaj, voditeljica Projektnog tima Cities 2030.

Do 2028. godine Popisnici sporazuma obvezuju se da će za 30 posto smanjiti otpad u hrani.

- Dodatni ciljevi su edukacija o redistribuiranju hrane prije bacanja. Dobro surađujemo s VG Čistoćom koja ima već za cilj smanjenje biološkog otpada. Imat ćemo i radionicu za ugostitelje na kojoj ćemo prezentirati nova tehnološka rješenja za smanjenje bacanja hrane. Provodimo i akcije sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom jer zajedno možemo prije doći do cilja – naglasila je Crnogaj.

Dobrovoljni sporazum je inicijativa Ministarstva poljoprivrede, a potpisnici sporazuma zajedno imaju Radno tijelo koje prati provedbu individualnih programa koje svaki potpisnik radi. Tako razmjenjuju iskustva. To je inicijativa koja ima za cilj nacionalni plan „Hrana nije otpad” provesti na lokalnoj razini. Zagrebačka županija potpisala je dobrovoljni sporazum s Ministarstvom poljoprivrede krajem prošle godine.

-Veliki je problem stvaranja otpada od hrane, prvenstveno je financijski opterećenje ali i pritisak na okoliš i nikako ne doprinosi klimatskim promjenama – istaknula je ispred Zagrebačke županije Gordana Matošin, voditeljica Odsjeka za ruralni razvoj u Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo.

Zagrebačka županija je na konferenciji predstavila Nacrt dobrovoljnog sporazuma.

-Mi smo se bazirali na ciljeve smanjenja otpada, a najveći je naglasak na edukaciji. Želimo educirati djecu u vrtićima, školama, djelatnike županijskih tvrtki i proširiti svijest o mogućnostima kako zbrinuti hranu, kako je upotrijebiti i kako smanjiti bacanje hrane.

Istraživanja su pokazala da više od 30 posto ispitanika baca hranu u smeće, bez korištenja kompostera ili vrećica za bio otpad.

-Ta hrana je nepovratno izgubljena. Želimo osvijestiti ljude da dobrim planiranjem kupovine i pripreme obroka mogu smanjiti bacanje hrane – dodala je Matošin.

-Cilj je upoznati lokalnu zajednicu, njene gradove da hrana nije otpad – istaknula je ravnateljica VE GO RA-e Mateja Kalisar te dodala kako će na završenoj konferenciji ovog projekta koja je u planu na jesen Grad Velika Gorica potpisati Sporazum „Hrana nije otpad” s Ministarstvom poljoprivrede.

Slijediti načelo kružne ekonomije da se svi proizvodi ponovno koriste trebalo bi biti u cilju svakom pojedincu. Time bi zaštitili našu planetu ali i smanjili troškove kućanstva.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)