°C 29

U Krašiću proslavljen Dan općine i rođendan blaženog Alojzija Stepinca

09.05.2024.

Redakcija

Na dan rođenja blaženoga Alojzija Stepinca - 8. svibnja Općina Krašić slavi svoj dan. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća načelnik Josip Petković Fajnik govorio je o učinjenom u proteklih godinu dana. Naglasio je asfaltiranje cesta, sanaciju klizišta, gradnju novoga mosta preko Kupčine koji je povezao dva najveća naselja u općini.

-Ulagali smo i u sređivanje imovinsko-pravnih odnosa, najviše cesta, u modernizaciju javne rasvjete, nakon čega su računi za potrošenu struju doslovno pet puta manji, a najveći pojedinačni trošak izvornoga proračuna i dalje je subvencioniranje smještaja u dječjem vrtiću - naglasio je Petković Fajnik i najavio skoro povezivanje „Voda Krašić“ s „Vodovodom i odvodnjom Karlovac”, kao i izradu projekata za energetsku obnovu sportskih objekata na nogometnim igralištima.

U ime župana Stjepana Kožića svečanosti je prisustvovao pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Istaknuo je da nema značajnijega projekta u ovoj općini, a da u njemu nije sudjelovala i Zagrebačka županija.

-Sve to radimo s osnovnim ciljem da povećamo kvalitetu života na prostoru županije i da se županija ravnomjerno razvija - rekao je Kraljičković i poručio da je osnovni izazov ruralnoga područja ohrabriti ljude da ostanu u njemu živjeti. Pozvao je prisutne općinske načelnike i poljoprivrednike da se jave na aktualne natječaje Županije i skoriste sredstva za razvoj i bolji život u ruralnom prostoru.

Izaslanik predsjednika tehničke vlade RH, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić rekao je da je Stepinac velikan hrvatske povijesti, svima uzor i nadahnuće.

-Njegov životni put poruka je odricanja, praštanja i ljubavi prema domovini -kazao je Erlić.

 

Poručio je da je ključ uspješne politike suradnja državne vlasti s jedinicama lokalne samouprave.

-Bez dobrog partnerstva između središnje državne vlasti, županija i općina nema ujednačenog razvoja Hrvatske. Nema provedbe politike regionalnog razvoja bez snažnih općina - zaključio je Erlić.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora prisutna je bila Marijana Petir.

-Treba osmišljavati projekte koji su doista potrebni ljudima. Cilj nam mora biti ravnomjerni razvoj kako bi ljudima osigurali uvjete da ostanu živjeti u ruralnim sredinama- kazala je Petir.

Javna priznanja Općine uručena su KUD-u Josip Torbar, tvrtki G.T.P. Šoštarić i DVD-u Pribić.

 

(Foto: Zagrebačka županija)