°C 19

Na prvom samostalnom En Primeuru Bregovite Hrvatske predstavljena vina koja još nisu na tržištu

15.03.2024.

Redakcija

Sauvignon, chardonnay, graševina, silvanac zeleni, pinot bijeli, traminac i muškat samo su neka od mladih vina prošlogodišnje berbe i vina starijih godišta koja će tek izaći na tržite, a predstavljena su na prvom samostalnom En Primeuru Bregovite Hrvatske.

Više od trideset vinarija iz vinske regije Središnje bregovite Hrvatske od kojih desetak iz Zagrebačke županije predstavilo je posjetiteljima i ponudilo na kušanje dvjestotinjak vina.

-Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo će ljeto proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Središnje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina-, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske koja trenutačno ima 105 članova.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković koji je istaknuo kako je Zagrebačka županija u samom vrhu izdvajanja sredstava među županijama za sektor vinarstva i vinogradarstva, a za njih godišnje izdvaja preko 150 tisuća eura bespovratnih potpora. Također, naglasio je kako su u vinari i vinogradari sjajni promotori turističke i ugostiteljske ponude Zagrebačke županije.

 

(Foto: Zagrebačka županija)