°C 21

Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima!

07.11.2023.

Maja Peranić

Svake godine Osnovna škola Rude prisjeća se svojih učenika, poginulih branitelja Domovinskog rata, njih petorice koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske, kada se u tom malom, pitomom mjestu nadomak Samobora održava posebna svečanost. Ove godine održana je na Dušni dan, a bila je upotpunjena blagoslovom novog spomen obilježja „Križa žrtvama domovinskog rata od 1991-1995.godine” postavljenog na mjesnom groblju u Rudama.

Kako bi se očuvala istina o Domovinskom ratu i njegovim žrtvama, nju je potrebno prenositi na mlade generacije. Znaju to dobro u mjestu Rude, koje također ima svoje žrtve ratnoga vihora. Petorica bivših učenika tamošnje Osnovne škole Vlado Ivčić, Branko Mađerić, Vlado Nikl, Franjo Razum i Slavko Vojak svoje su živote položili za domovinu, a uspomenu na njih vječno čuvaju hodnici male škole kojima su nekad bezbrižno koračali.Danas ondje stoje neka nova lica, neki novi učenici kojima se svake godine iznova priča o palim herojima kako njihova žrtva ne bi bila zaboravljena.

Na početku svečanosti prisutne obitelji poginulih branitelja, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i prisutne branitelje pozdravio je ravnatelj OŠ Rude Miroslav Fresl podsjetivši na važnost promicanja temeljne istine o obrambenom ratu što je Domovinski rat i bio.-Uz sveopći relativizam i negiranje brojnih bitnih činjenica za našu zemlju i za razvoj, smatram ovo izuzetno bitnim događajem kako bi se očuvala temeljna istina o Domovinskom ratu kao obrambenom, te istina o nemjerljivim stradanjima koja se ne tiču samo vitezova nego i njihovih obitelji. Prečesto se zaboravlja da jedan gubitak nije gubitak samo onih kojih više nema,nego i njima dragih osoba. To su bila nečija djeca, nečiji očevi, nečiji supružnici, nečija braća. Tu istinu treba istaknuti. Svi ti gubici imali su svoju svrhu. Da su bili uzaludni, mi danas ne bismo bili tu. Obrambeni rat je temelj nade, koji je bio samo početak odgovornog rada koji je na svima nama. To ne može biti rad individualca, nego rad zajednice. To bi trebao biti rad kohezije nas mladih i naših starijih, jedino tako može doći do prosperiteta naše zemlje – naglasio je ravnatelj Fresl.A upravo ta kohezija i zajedništvo karakteristična je za male Rude. Vidjelo se to i na ovoj svečanosti u holu škole kojeg su mještani i gosti popunili do posljednjeg mjesta. Uz ravnatelja Fresla, obratili su im se i gospođa Đurđa Purić, predsjednica Udruge roditelja poginulih i nestalih branitelja grada Samobora, Biserka Mihalina, učiteljica u mirovini koja je imala čast biti učiteljica dvojici poginulih rudarskih sinova te branitelj Nikica Burić. Održan je i prigodni program u kojem su sudjelovali učenici OŠ Rude pročitavši pjesmu Josipa Pupačića te tekst Siniše Glavaševića.

Svačanost ja nastavljena na mjesnom groblju gdje je nedavno postavljen novi centralni križ odnosno spomenik upravo njima – palim hrvatskim braniteljima.Križ žrtvama Domovinskog rata 1991.-1995. godine djelo je poljskog umjetnika Andrzeja CzyczyŁoa koji svoje korijenje ima upravo u Rudama. Njegova je pokojna baka potekla upravo iz ovog malog mjesta te ljubav prema Rudama prenijela na svoje potomke u dalekoj Poljskoj gdje se udala.Dan danas, Andrzej se rado vraća u Rude kojima je već ranije darovao svoja djela – brončani kip Sv. Barbare te reljef Pape Ivane Pavla II.Na svim djelima od srca mu je zahvalila predsjednicima mjesnog odbora Rude Snježana Hofer uručivši mu prigodan dar. Istaknula je kako je ovo doista povijesni trenutak za samo mjesto te zahvalila svima koji su omogućili postavljanje novog križa, posebice domaćim rudarskim obiteljima koje uvijek zajedno u skladu i slozi surađuju kako bi ovo malo mjesto s posebnom dušom živjelo i napredovalo.Održana je svečana sveta misa za poginule rudarske branitelje i druge župljane nakon čega je vlč. Darko Banfić blagoslovio novi križ. Svečanost je upotpunio župni zbor mladih „Zvuci vjere” te sveprisutni KUD Oštrc.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

 

 

Galerija slika

Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima! Rude čuvaju uspomenu na svoje pale branitelje, novi križ na groblju posvetili njima!