°C 15

Martina (35) ima teški oblik karcinoma i treba našu pomoć!

28.10.2023.

Ivana Ćurić

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Nekima samo izreka, za neke druge tužna stvarnost iz koje ne mogu pobjeći već iz dana u dan traje njihova borba. S teškim oblikom karcinoma bori se i Martina iz Velike Gorice, a skupo liječenje imunoterapijama pruža joj nadu u ozdravljenje. Njena obitelj moli vas za pomoć.

Opaka bolest iz temelja je promijenila svakodnevicu 35-godišnje Martine Horvatić i njene male obitelji.

Sa suprugom Daliborom i dvoje djece još do prije dvije godine vodila je miran obiteljski život u našem Kurilovcu, uživala u vožnji biciklom, šetnjama, brizi o vrtu, igri s djecom, druženju s prijateljima. Danas vodi bitku protiv teške bolesti koja ju je prikovala za krevet, a njena obitelj čini sve kako bi pronašla načina da joj se pomogne.

-Sve je počelo prije dvije godine kad je Martina liječila bolove koje je uzrokovao išijas. Tako se mislilo, no nakon primljenih terapija bolovi su se nastavili te joj je ubrzo dijagnosticiran karcinom- priča nam njezin suprug Dalibor.

Tumor je zahvatio više organa, među ostalima mjehur, mokraćovod, maternicu, bubreg. Prvu operaciju Martina je imala u veljači ove godine kad joj je u potpunosti odstranjena maternica, a uzorak tumora uzet je na analizu. Nakon toga prošla je četiri ciklusa kemoterapija i deset zračenja, no bez ikakvih rezultata. Nedugo zatim, u srpnju ove godine Martina je opet operirana kada joj je otklonjen samo dio tumora te je dobila stomu na ureteru pored bubrega.

- Nakon te operacije ona je bila u jako lošem stanju. Onkolog je rekao da se više ništa ne može učiniti te je upućena na palijativnu skrb. No kroz mjesec dana polako je počela dolaziti k sebi, malim koracima se oporavlja– kaže nam njezin suprug koji ne gubi nadu u Martinino ozdravljenje.
Uz pomoći obitelji i prijatelja pronašli su privatnu kliniku u Zagrebu koja pruža mogućnost za nastavak liječenja.

-Išli smo na konzultacije u tri poliklinike. Prva je bila za spaljivanje tumora no s obzirom na to da se on nalazi blizu živca kralješnice i glavne arterije liječnici ne smiju to dirati. Sada smo našli privatnu polikliniku u kojoj je liječnik otkrio da supruga po phd nalazu ima podudarnost za imunoterapiju – objašnjava nam Dalibor.

No takve terapije su vrlo skupe, a koliko će ih biti potrebno ovisi o daljnjim nalazima. HZZO ne pokriva takav tip liječenja, u bolnicama se ono ne provodi, a ovoj obitelji one su kao svjetlost na kraju mračnog tunela i pobuđuju nadu u Martinin oporavak.

-Martinu u bolnici više ne mogu liječiti. Nakon druge operacije onkolog nam nije dao nikakve nade. Ali ona se uspjela oporaviti i idemo u tom smjeru. Dobila je 3 kile, sama uz pomoć kolica ide do toaleta. Možda su nekima mali, ali za nas su to veliki koraci- kaže nam Martinin suprug koji svoje sugrađane ovim putem moli za pomoć.

Za nastavak Martininog liječenja potrebna su velika financijska sredstva stoga se mole Velikogoričani i svi ljudi dobra srca da pomognu ovoj mladoj kurilovečkoj obitelji u liječenju njihove supruge i majke koja ove nedjelje navršava 36-godina.

Iako ove godine neće uzeti gitaru u ruke kao što je to voljela činiti na nekim prijašnjim zabavama i druženjima, neka svoj 36. rođendan naša sugrađanka dočeka barem s osmjehom na licu i s nadom i vjerom u bolje sutra.


Sredstva možete uplatiti na broj računa posebne namjene:

HR9823400093511185259
SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb: PBZGHR2X