°C 16

Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju

18.09.2023.

Ivana Ćurić

Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, kažu svi oni koji su barem jednom bili dio njega, nešto je najljepše što folkloraš može poželjeti. Slažu se s time i članovi Kulturno-umjetničkog društva Veleševec koji su proteklog vikenda također sudjelovali u ovoj posebnoj hrvatskoj manfiestaciji koja slavi izvorni folklor.

Uz mnogobrojna događanja koja prate Vinkovačke jeseni, središnji dio je bio nedjeljni Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, koji zaokružuje sve ono što se u Vinkovcima događalo prethodnih dana kada je riječ o tradicijskoj baštini. Preko 2000 folkloraša u nošnjama i s običajima svoga kraja, prošli su gradom praćeni pljeskom brojnih posjetitelja, domaćina i gostiju koji na Jeseni dolaze jednako rado kao i sudionici.

Vrhunac manifestacije bila je Državna smotra folklora koja se održavala u subotu i nedjelju. U tri dijela zaplesalo je u sklopu smotre 33 folklornih društava.

Dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni bili su i članovi KUD-a Veleševec koji su predstavljali Veliku Goricu i Zagrebačku županiju. Oni su posljednji put na ovoj manifestaciji sudjelovali 2009. godine, a mlađe članove koji su do sada o tome samo slušali od onih starijih, posebno je veselio odlazak u Vinkovce ove jeseni.

-Bilo je prekrasno! Sve naj, naj,najbolje možemo reći o sudjelovanju na Vinkovačkim jesenima. Uistinu je bilo posebno, toliko folkloraša, tradicije, pjesme, baštine i druženja na jednom mjestu sve je što jedan folkloraš može poželjeti i to uistinu napuni čovjeku baterije bio da sudjeluje ili je dio publike. Sve će nam ostati u prelijepom sjećanju-rekla nam je Nevenka Vučin iz KUD-a Veleševec.

Uvijek ponosno ističu da svoju Posavinu ne daju, pa su tako i u Vinkovcima zapjevali "I ja jesam Posavljačko dete".

-Mi kontinuirano izvodimo izvorni folklor. Razlog je to što kad se društvo osnovalo nije bilo novaca ni ničeg i iznajmljivati nošnje bilo nam je izvan svake pameti. Svaka članica ima nekoliko svojih nošnji koje su prekrasne i bogate tako da imamo što obući, takoreći bacili smo se u bakine škrinje, malo ih obnovili, volimo i držimo do svojih običaja i ne damo svoju Posavinu- kaže s osmijehom gospođa Vučin.
Sudjelovanje na državnoj smotri samo im je dalo elana da tako nastave i dalje svojim folkloraškim putevima prezentirati gdje god ih pozovu turopoljski kraj i Zagrebačku županiju, pa za kraj poručuju:

-Poslje Vinkovačkih jeseni idemo još bolje i još jače dalje.

 

 

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

(foto: KUD Veleševec; Vinkovačke jeseni)

Galerija slika

Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju Veleševčani na Vinkovačkim jesenima predstavljali Zagrebačku županiju