°C 15

Na današnji dan osnovana 153. Velikogorička brigada

03.10.2023.

Ivana Ćurić

Na dan 3. listopada 1991. godine osnovana je 153. Velikogorička brigada HV-a,prvo kao 10. brigada teritorijalne obrane, da bi u prosincu 1991. bila preimnovana u 153. brigadu koja je djelovala do kraja Domovinskog rata.

Kroz Velikogoričku brigadu prošlo je 5.818 branitelja, od koji su 72 poginuli. Bila je to prva oružana sila koja je spriječila napredovanje srpskih agresora prema Velikoj Gorici i Zagrebu.

Samo nekoliko dana od osnutka, 7. i 8. listopada s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjelovala je u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni, a potom su se nizala ratišta diljem Hrvatske. Brigada je borbeno djelovala na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na pokupskom pravcu, tog ljetnog jutra zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske i policije bili su spremni za izvršenje ključne borbene zadaće- vratiti sav okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se vratila u Veliku Goricu gdje joj je priređen doček.

Dio pripadnika danas se sastaje i okuplja u organizaciji Udruge pripadnika 153. brigade HV-a koja brine o Spomen-parku 153. brigade u Velikoj Buni gdje će se i ove godine održati prigodno obilježavanje 32. obljetnice osnutka.