°C 22

Ulaganjem u specijalizacije do prijeko potrebnih liječnika: Država uložila 11,6 milijuna eura u 70 specijalizacija u Zagrebačkoj županiji

06.09.2023.

Redakcija

U Ministarstvu zdravstva potpisani su i dodijeljeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za 190 specijalizacija na razini države u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., među kojima su i 11.616.832,46 eura vrijedni ugovori koji idu u Zagrebačku županiju za 70 specijalizacija.

Tako je Domu zdravlja Zagrebačke županije dodijeljeno 10.556.884,50 eura za 63 specijalizacije, Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije 643.000,00 eura za 4 specijalizacije te Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije 416.942,56 eura za 3 specijalizacije.

- Zdravstvena administracija u potpunosti je svjesna svih izazova koji su pred zdravstvenim sustavom. Rješavanje kadrovskih pitanja jedan je od krucijalnih izazova. Stoga smo napravili napor i osigurali do kraja ove financijske perspektive 922 specijalizacije ukupne vrijednosti 130 milijuna eura - ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. Pojasnio je i kako je odluka ove Vlade o centralnom povlačenju sredstava za financiranje specijalističkog usavršavanja korak na putu rješavanja kadrovskih pitanja.

Ministar Beroš posebno je istaknuo Zagrebačku županiju.

- U ovoj županiji nemamo opću bolnicu i sva specijalistika je na Domu zdravlja. Stoga, što se nameće kao logično rješenje?! Jačanje domova zdravlja - i organizacijski i kadrovski i financijski, kako bi zdravstvena usluga bila dostupnija građanima - rekao je Beroš.

Najveći broj ugovora dobio je Dom zdravlja Zagrebačke županije.

- Mi smo jedina županija u Hrvatskoj koja nema opću bolnicu i upravo jačanje izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite kao i jačanje specijalizacija iz primarne zdravstvene zaštite omogućit će stanovnicima Zagrebačke županije da dobiju jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu kakvu imaju i svi drugi koji na svome području imaju opću bolnicu - rekao je Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije. Zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je, centralnim financiranjem specijalizacija, omogućilo podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ali i apelirao da se odobrena sredstva što pije isplate zdravstvenim ustanovama kako bi se mogla kvalitetnije provoditi financijska politika unutar ustanova.

- U Domu zdravlja Zagrebačke županije natječaje za specijalizacije odradili smo krajem 2022. godine. Zaposlili smo prošle godine 63 mlada liječnika, a mjesečni izdatak za njihove plaće iznosi oko 150.000 eura. Do potpisivanja ovog ugovora, sredstva za pokriće njihovih plaća i drugih troškova predfinacirala je Zagrebačka županija s 1.350.000,00 eura - rekao je Bergman, pojasnivši kako specijalizacije traju 4 do 6 godina.

Podsjetio je i kako Dom zdravlja ima dodatnih 16 specijalizacija iz 2018. godine koje se već financiraju iz EU fondova i 12 koje financira Zagrebačka županija.

- Dakle, u ovom trenutku naš Dom zdravlja ima na specijalizaciji 92 mlada doktora, a to je ozbiljna i kvalitetna perspektiva za sustav zdravstva u Zagrebačkoj županiji. Kroz nekoliko godina imat ćemo vrlo kvalitetnu izvanbolničku specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, ali i primarnu zdravstvenu zaštitu jer se najveći dio specijalizacija odnosi upravo na primarnu zdravstvenu zaštitu – zaključio je Bergman.

Foto: Zagrebačka županija