°C 28

Gradovima i općinama Zagrebačka županija dodijelila bespovratnih 2,6 milijuna eura

04.09.2023.

Redakcija

Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama sa svog područja 2,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za realizaciju 99 projekta u prometu i komunalnoj infrastrukturi, opremanje poduzetničkih zona, financiranje EU projekata te razvoj infrastrukture u ruralnim područjima – rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ugovore uručio gradonačelniku Grada Vrbovca Denisu Kralju te načelniku Općine Bedenica Slavku Cvrlji. Ostali ugovori dostavit će se gradovima i općinama, a sva sredstva su dodijeljena temeljem javnih poziva.

Od spomenutih 2,6 milijuna eura, najviše sredstava odnosno 1.152.400,00 eura osigurano je za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture za 32 projekata.

Za 38 projekata u gospodarstvu osigurano je 773.837,09 eura od čega 270.000 eura za opremanje poduzetničkih zona te 503.837,09 za sufinanciranje EU projekata. S ciljem gradnje i uređenja infrastrukture na ruralnom području dodijeljeno je 663.614,00 eura za 29 projekata.

Župan Stjepan Kožić zahvalio se gradovima i općinama koji osmišljavaju projekte i prijavljuju ih na javne pozive Zagrebačke županije.

-Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji između gradova, općina i Županije do sada su realizirani brojni projekti, a ovih 2,6 milijuna eura konkretan je nastavak te suradnje s ciljem podizanja kvalitete života i ravnomjernog razvoja cijele županije - istaknuo je Kožić.

- Značajna sredstva ulažu se godinama, a svaki uloženi euro se višestruko vraća - kazao je Kožić podsjetivši na 20 godina kontinuiranog ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji u kojima danas posluju mnogobrojne domaće i strane kompanije koje su generator razvoja cijele županije.

- S ponosom možemo istaknuti da su poduzetnici Zagrebačke županije u 2022. godini bili drugi najuspješniji u zemlji po ukupnim prihodima i prosječnoj neto plaći. Zahvaljujući njima proračun Zagrebačke županije kontinuirano raste, a mi onda možemo dati podršku kroz različite vrste potpora poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama civilnog društva, vatrogascima, te gradovima i općinama. U ovoj godini radi se o rekordnom iznosu od 12,8 milijuna eura – zaključio je Kožić.

Gradu Vrbovcu dodijeljeno je ukupno 90.000 eura, a gradonačelnik Denis Kralj rekao je kako će im sredstva dobro doći za realizaciju EU projekata koje Grad planira.

- U novom razdoblju novca iz Europske unije ima sve više, ali se ne radi o stopostotnom financiranju, zato nam je jako važno da Županija stoji uz nas i sudjeluje u financiraju sredstava koje Grad mora izdvojiti kako bi se projekti realizirali – rekao je Kralj, posebno istaknuvši projekt Interpretacijskog centra Kaj su jeli naši stari.

Načelnik Bedenice Slavko Cvrlja zahvalio se na dodijeljenih 102.142,09 eura, a pojasnio je kako će se sredstva utrošiti za modernizaciju nerazvrstanih cesta, sanaciju ilegalnog odlagališta otpada te završetak projekta rekonstrukcije zgrade stare škole u Bedenici u kulturni centar.

Foto: Zagrebačka županija