°C 28

U Samoboru počinje 12. izdanje Youngmasters Festivala

19.08.2023.

Ivana Ćurić

12. izdanje Youngmasters Festivala u Samoboru održava se od 22. do 31. Kolovoza 2023. Festival se nadovezuje na aktivnosti 12. međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, koja uz majstorske tečajeve i ljetnu školu za instrumentaliste i pjevače uključuje niz koncerata i zabavno-edukativnih sadržaja.

Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 12 godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i svijeta, od 2011. okuplja predavače i mlade glazbenike međunarodnog ugleda.

-U sklopu Ljetne škole, polaznici imaju priliku učiti od naših višegodišnjih predavača, kao što su Marko Zupan, Marco Graziani, Mihael Paar, Nenad Merle i Lovro Merčep. Majstorski tečaj klavira i ove će godine održati neprikosnoveni hrvatski pijanist, Aljoša Jurinić, koji je prošle godine na Youngmasters-u održao svoj prvi višednevni majstorski tečaj. Youngmasters ove će godine poželjeti dobrodošlicu čak trojici izvrsnih predavača koji se ove godine pridružuju timu. Gitaristi će imati uzbudljivu priliku učiti od Lovre Peretića, jednoga od najcjenjenijih svjetskih gitarista mlađe generacije. Učenicima i studentima violončela bit će zanimljiv majstorski tečaj Gala Faganela, cijenjenog virtuoza i profesora na Akademiji za glazbu u Ljubljani, a pijanistima tečaj Ante Milića, svestranog glazbenika i izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu-priopćili su organizatori.

Najsvečaniji među koncertima Festivala, Youngmasters Gala koncert, bit će prvo festivalsko događanje održano izvan granica Hrvatske. Njime se želi proslaviti pristupanje Republike Hrvatske schengenskom području, što je za Hrvatsku, a osobito za Samobor kao pogranično mjesto, od iznimne važnosti u praktičnom, ali i u kulturološkom smislu. Koncert se održava u petak, 25. kolovoza, u Viteškoj dvorani Posavskog muzeja u Brežicama (Slovenija). Na njemu će nastupiti glazbenici međunarodnog ugleda, među kojima i Youngmasters-ovi predavači, a kruna programa bit će nastup Festivalskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Davora Kelića.

Prošlogodišnje osnivanje ovog ansambla rezultat je dugogodišnjeg njegovanja skupnog muziciranja na ljetnoj školi Youngmasters. Članovi orkestra su izvrsni mladi gudači, polaznici ljetne škole. Njima će se pridružiti nekoliko profesionalnih glazbenika te dvoje obećavajućih mladih solista, za ovu prigodu odabranih među višegodišnjim polaznicima. Bit će to mladi bariton, Martin Rogan iz Samobora i studentica klavira iz Zagreba, Iskra Silvestri Valdevit.

Youngmasters Festival i ove godine pozornicu nudi perspektivnim mladim solistima i komornim sastavima, koji će se samoborskoj publici predstaviti na čak četiri recitala. Recitale izvode: Sven Brajković u Galeriji Prica 22. kolovoza, Josipa Gvozdanić & Guitar Trio Escualo u Atriju Kavane Livadić 23. kolovoza (u slučaju kiše u Kapeli sv. Mihalja), Ravvivando Guitar Quartet u Kapeli sv. Mihalja 26. kolovoza te Fabijan Košćak u Salonu Šver 27. kolovoza. Koncerti počinju u 20 sati.


Program Festivala obuhvaća i već tradicionalne koncerte polaznika tematskih naziva: Twilight Concert, Concertino Classico, Tea Time Concert, Moment Musical, Le concert du salon. To su koncerti za koje biramo akustički i scenski jedinstvene prostora grada Samobora. Njihov šarm pruža publici nezaboravni glazbeni doživljaj, a samim polaznicima dragocjeno koncertantno iskustvo. Vrijedne polaznike Ljetne škole moći ćete slušati i na autentičnom događaju nazvanom Tanc Plac kojeg organizira Udruga Oživljena povijest Samobora. U subotu, 26. kolovoza od 17 sati komorni sastavi će vas pod vedrim nebom u Parku Anindol povesti u neka davna vremena izvedbom građanskih plesova iz 19. stoljeća.

Za doprinos razvoju publike Youngmasters nudi glazbeni pub kviz, naziva „Quisando”, koji je usmjeren na poznavatelje klasične glazbe, učenike, studente, ali i sve ostale ljubitelje. Održat će se u Old Nick’s Pub-u 28. kolovoza, s početkom u 20 sati. Informacije o prijavi dostupne su na web stranicama Ljetne škole Youngmasters.

Širu publiku zanimat će i razgovor s Nikicom Šver, višestrukom hrvatskom i svjetskom prvakinjom u bridžu. Događaj je nazvan „U susret bridžu”, a bit će održan u Atriju Kavane Livadić 27. kolovoza u 21 sat.

-Uz sve navedeno, polaznicima će boravak u Samoboru obogatiti komorna glazba na ulicama i u parkovima, predstavljanje dopunske opreme za saksofon i klarinet (Woodwinds Only), opušteno ispijane kave na osunčanom samoborskom Trgu, večernja druženja, smijeh i nova prijateljstva. Ulaz na koncerte polaznika i recitale je slobodan. Informacije o ulaznicama za Youngmasters Gala koncert te detaljan raspored ostalih događanja pronađite OVDJE-dodali su za kraj. 

Galerija slika

U Samoboru počinje 12. izdanje Youngmasters Festivala