°C 21

Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria, stiže i bolid F1 !!

17.08.2023.

Ivana Ćurić

Na veliku radost brojnih obožavatelja Formula i oktanskih sportova sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria. Od ponedjeljka, 21. pa sve do 26. kolovoza poligon Mičevec nadomak Velike Gorice ugostit će više od 50 timova iz Europe, Egipta i Kanade. Na poligonu Mičevec bit će izložen bolid Formule 1 iz tima HAAS.

„Pozivam sve da dođu na naš događaj i da vide jedan svjetski automobilski spektakl. Od 21. do 26.8 moći ćete vidjeti puno atraktivnih sadržaja za gledatelje i sve ljubitelje auto-moto sporta. Naglasak stavljamo na 25. i 26. kada ćemo imati dva dinamička testa, a to su Autocross i Endurance. Osim toga očekuje nas vrlo bogat sadržaj naših pokrovitelja, a to su interesantni simulatori te tobogani za djecu!“ – izjavio je Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula Student Alpe Adria i organizator te dodao:

„Želimo napomenuti da nam dolazi oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak 3 kontinenta koji se natječu u različitim kategorijama pogona. Riječi teško mogu opisati ono što radimo, zato Vas pozivamo da dođete i vidite kako izgleda sam događaj. Karte se mogu kupiti u sustavu Entrio.hr te na samoj lokaciji, a besplatni ulaz imaju djeca i osnovnoškolci te osobe s invaliditetom!“

Na predstavljanju projekta u Zagrebačkoj županiji, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović je istaknuo:

„Ovo je izuzetno važno događanje za Zagrebačku županiju. Mi smo županija koja u posljednje vrijeme izuzetno puno radi na novim tehnologijama. Upravo dovršavamo Centar kompetentnosti koji će školovati mlade u području novih, 3D tehnologija u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu gdje će pripremati mlade stručnjake za tehnologije koje su danas nove i potrebne u svijetu i Hrvatskoj. To je izuzetno važno jer neće biti toliko mladih na burzi već će se odmah moći zaposliti. Formula Student Alpe Adria će privući mnogo ljudi u Zagrebačku županiju što nam i s turističke strane puno znači. Nadam se da će ovo događanje ostati u Zagrebačkoj županiji i Mičevcu, a na tome ćemo raditi i nadam se dodatno produbiti suradnju!”

Formula Student Alpe Adria 2023. pružit će nevjerojatnu priliku mladim inovatorima da pokažu svoju stručnost, kreativnost i timski duh. Sudionici će se natjecati ne samo za prestižne nagrade, već i za priznanje industrije te priliku da svoje ideje i rješenja predstave svjetskim liderima autoindustrije.

Uz već etablirane discipline, kao što su statički i dinamički dio natjecanja, FSAA ove će godine predstaviti i nove konceptualne discipline - Driveless i Hydrogen. Driveless će testirati autonomnu vožnju i tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom, dok će se Hydrogen fokusirati na korištenje vodika kao alternativnog izvora energije.

„Natjecanje je podijeljeno na statičke i dinamičke discipline. Dinamičke discipline sastoje se od utrke ubrzanja, osmine, autocrossa te utrke izdržljivosti. Na natjecanje dolaze 52 tima koji su većinom iz Europe, a dolaze i timovi iz Kanade, Izraela te Egipta. Formule koje nam dolaze na event postižu ubrzanja od 1,5 sekundi od 0-100 km/h. Timovi svoje formule izrađuju na matičnim fakultetima, a sam proces izrade traje između 6 mjeseci do godine dana. Studenti sami izrađuju formule, sami rade plan logistike i na kraju se sami natječu na natjecanjima gdje pobjeđuje najbolji!“ – izjavio je Matija Momčilović, potpredsjednik udruge FSAA i organizator.

Sve će pratiti i ocjenjivati stručnjaci iz F1, Rimca, Mercedesa...

Formule studenata iz cijelog svijeta ocjenjivat će stručnjaci iz samog vrha autoindustrije kao što su Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing i Ferrari.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje Formula te autoindustrije da svakako posjete šestodnevni spektakl.

„Dolaskom ovakvog značajnog događaja u Veliku Goricu radimo na promociji našeg grada kao destinacije poželjne za nove studentske projekte i visoko tehnološke projekte. Vjerujem da će ovaj događaj u Velikoj Gorici postati tradicionalan. Ovom prilikom će i naši ugostitelji i hotelijeri osjetiti pozitivne učinke, a studenti velikogoričkog Veleučilišta koji će volontirati na događanju na taj će način biti na izvoru novih mogućnosti za zaposlenje i novih informacija vezanih za visoko tehnološke projekte.“ – zaključila je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Više informacija o njemu može se pronaći na službenoj web stranici: www.fs-alpeadria.com. Ulaznice za Formulu Student Alpe Adria mogu se kupiti u sustavu Entrio.hr

Galerija slika

Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria, stiže i bolid F1 !! Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria, stiže i bolid F1 !! Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria, stiže i bolid F1 !! Sve je spremno za početak Formule Student Alpe Adria, stiže i bolid F1 !!