°C 22

Tri festivala u tri grada: Ovoga vikenda čekaju nas VG FEST, Cu'Fus i Ban Fun!

16.05.2023.

Redakcija

Od petka do nedjelje u Zagrebačkoj županiji neće biti predaha. Unatoč nestabilnom vremenu, za vikend će se u tri grada trčati, skakati, igrati, plesati i pjevati, a ulicama će odzvanjati glazba i smijeh. Za svakoga će se naći ponešto, a neće nedostajati ni jela ni pića, ni sadržaja za djecu.

Pa počnimo redom.

U Velikoj Gorici čeka vas tradicionalni VG FEST – Festival urbane kulture i kreativnog nereda, koji ove godine slavi upravo 10 godina. U Parku dr. Franje Tuđmana održavat će se raznovrsne radionice za djecu i odrasle: u subotu, 20. svibnja, stručnjaci će vas naučiti kako ekološki iskoristiti već korištene stvari, a moći ćete se oslikati kanom, puštati zmajeve i crtati, ali i naučiti ples na svili, hula hoop i poi, a potom slijedi koncert Zabranjenog pušenja.

U nedjelju slijedi oporavljanje od tulumarenja uz vježbanje u workout parku, bilo da vježbate jogu, parkour, ili nešto drugo. Vježba se od 10 sati, a cijeli dan će se od 10 do 22 sata plesati uz plesni festival u organizaciji PK Megablast, Good Vibration.

Detaljan program događanja možete pogledati ovdje

 

Ako zakoračite u Samobor, dočekat će vas cirkus. Dvanaesti po predu Cu'fus, Cirkuski ulični festival u Samoboru okupi će domaće i međunarodne cirkuske grupe na Trgu kralja Tomislava i u parku oko Muzeja Samobor. Dolaze nam Circooltura iz Švicarske, Krumppir iz Venezuele, 4 Monkeys, Duo Ariadna i Wunder Tandem iz Italije, Flame Rain Theatre iz Austrije, a od naših trupa okupit će se Cirkultura, Loop Cirkus, Cirkoram i Marijana Matoković.

Prvi dan festivala posvećen je eksperimentima. Program je usmjeren na suvremene forme u cirkuskoj umjetnosti u obliku predstave, performansa, prezentacije, instalacije, multimedije i sl. Ispred Muzeja Samobor u petak će se odvijati CirKolaž, cirkuski kabaret produciran od strane organizacijskog tima festivala koji je namijenjen najmlađima, dok će se samo otvorenje odvijati na Trgu kralja Tomislava. Vit će tu i dječji program Cu'fusek koji će se odvijati tijekom popodneva s predstavama, pričama i likovnim programom u suradnji s dječjim odjelom Gradske knjižnice Samobor i cirkuskom umjetnicom. Na ulicama će pak se odvijati Cirkuske ulične predstave namijenjene svima.

 U subotu i nedjelju od 14 do 17 sati cirkusanti će vas učiti svoje vještine – kako voziti monocikl, kako vrtjeti hula hoop, zračne vještine, POI, slackline i žongliranje. Osim njih, za vikend će od 12 sati nastupiti heroji scene ChilliBara iza Muzeja Samobor te napuniti park ambijentalnim zvukovima od kojih ćete zaplesati.

Bit će tu i raznih glazbenika koji će vas rasplesati, te izlagači sa svojim kućicama i štandovima. Program događanja možete vidjeti ovdje

 

Ako se pak odlučite za Zaprešić jer znate da se bliže Dani Jelačića, najzabavnijeg vikenda u zaprešićkim Novim dvorima, dočekat će vas isti festival pod novim imenom – Ban Fun festival.

Imanje bana Jelačića pretvorit će se od 19. do 21. svibnja u pozornicu 19. stoljeća gdje će sve posjetitelje dočekati ban Jelačić i grofica Sofija. Očekuje vas pregršt smijeha, čarobne krinoline, grofovske odore, svečani balovi, velika interaktivna predstava na otvorenom, radionice za najmlađe i sjajan večernji glazbeni program.

Za istaknuti su Ples s konjima koje će se održavati svaki dan tijekom vikenda od 11 do 12 sati te od 15 do 17 sati, a u međuvremenu možete uživati u razgovoru, fotografiranju i prizorima grofica u krinolinama i grofova u odorama. Moći ćete upoznati i Anku Jelačić i njezino doba u Grofičinoj Fotkaoni u Vršilnici, te istražiti Muzej Matije Skurjenija uz besplatan ulaz i vođenje i to od 11 do 13 sati te od 16 do 18 sati svakoga dana vikenda.

U subotu i nedjelju održavat će se i razne Ban Fun radionice i igre za odrasle od 14 do 18 sati, a u 16 sati u subotu možete uživati u likovnoj radionici uz čašu vina ispred Muzeja Matije Skurjenija. U isto vrijeme počinje Velika potraga za banskim blagom, zabavna igra za klince i klinceze.

U 17 sati u subotu se održava MUST SEE! Predstava: Velika BAN FUN interaktivno-zabavna predstava na otvorenom za male i velike „Srce u bronci iliti Život bana Josipa Jelačića u 9 postaja i nešto više pjesama” - predstava počinje ispred Vršilnice i vodi posjetitelje kroz cijeli posjed Novih dvora. Nakon predstave u 18:30 sati slijedi Ban Fun tura u kojoj možete upoznati Nove dvore s kostimiranim vodičima, a večer će glazbeno začiniti koncert Danijele Martinović, dok će u nedjelju navečer koncert održati ZsaZsa.

Detaljni program možete vidjeti ovdje.

 

Foto: TZVG, TZ Samobor, TZ Zaprešić