°C 22

Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa

24.04.2023.

Ivana Ćurić

U Turopolju se od davnina Jurjevo obilježavalo kao praznik proljeća i početak gospodarske godine. Povijest Turopolja bila je velikim dijelom obilježena ratovima pa ne čudi što je upravo sveti Juraj i rimski vojni časnik proglašen zaštitnikom našeg kraja. Blagdan svetog Jurja obilježava se i paljenjem krijesa i prikazom jurjevskih običaja, a tako je bilo i na tradicionalnoj proslavi Jurjeva koju organizira Plemenita opčina turopoljska u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom grada Velike Gorice, Zagrebačkom županijom, Ministarstvom kulture i medija te Zajednicom kulturno umjetničkih udruga grada Velike Gorice.

Umjesto u Starom gradu Lukavcu koji još nije spreman za prihvat šire publike zbog radova, Jurjevo se i ove godine održalo u srcu Velike Gorice. U Parku dr. Franje Tuđmana sinoć se pjevalo, plesalo, defiliralo, družilo, a sve je završilo uz pjesmu tamburaša i paljenje velikog jurjevskog krijesa.

Proslavi je nazočilo 20-ak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, predvođene Turopoljskim banderijem koji je predvodio svečani mimohod od Muzeja Turopolja do POUVG-a.

-Ove godine pridružilo nam se 18 povijesnih postrojbi uz naš Banderij čijih 30 godina djelovanja slavimo danas. Iz tog razloga smo ugostili jedan lijepi broj povijesnih postrojbi kojima se zahvaljujemo na dolasku, došli su sa sjevera, juga, iz svih krajeva Hrvatske. Danas obilježavamo dan svetog Jurja, a uz to moramo naglasiti da vlada veliko zadovoljstvo mještana u svim goričkim naseljima gdje se okupljamo povodom Jurjeva, ljudi se druže uz krijes i to je naša tradicija. Hvala svima njima koji su to organizirali u svojim naseljima. Nije ovo samo dan Turopoljskog banderija, htjeli smo da i naši sugrađani osjete taj duh turopoljske tradicije. Hvala Zajednici koja je organizirala folklorni dio proslave, skautima koji su pripremili krijes to je i njihov dan, još ne možemo obilježavati Jurjevo u Lukavcu gdje je gradilište, ali nadamo se kroz godinu-dvije da ćemo se ponovno tamo okupiti –rekao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić.

Slavljenički raspoložen Turopoljski banderij na Jurjevu je ponosno prvi puta pokazao i turopoljsku laku konjicu.

-Naša konjica po prvi puta je izašla u javnost, i nadamo se da ćemo ih sada češće viđati po većim proslavama u gradu. Obuku je ove godine prošlo šest banderijalaca. Inače Turopoljski banderij danas broji 40-ak članova, od čega je polovica izuzetno aktivna i nastupaju po cijeloj Hrvatskoj, čak i u inozemstvu kroz cijelu godinu-dodao je župan Odrčić.

Na pozornici iza POUVG-a pred mnogobrojnom publikom nastupili su OSS Buševec, KUD Ščitarjevo, FA Šiljakovina, KUD Čiče, FA Turopolje, KUD Mičevec i KUD Stari grad Lukavec. Među brojnim hrvatskim folklornim plesovima i pjesmama, nisu izostali ni oni koji uključuju jurjevske običaje. Folkloraši su ponovno razdragali goričku publiku i pokazali folklornu baštinu koju prenose s generacije na generaciju, a među njima oni najmanji osvojili su najveći pljesak.

-Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju i mogu pozdraviti u ime gradonačelnika Krešimira Ačkara i svoje osobno. Ovo je već 30. godišnjica turopoljskog Jurjeva i banderija i želim se zahvaliti POT-u i svim povijesnim postrojbama koji su, čak i iz BiH, došle u naš grad, ali i svim folklorašima koji čuvaju i prenose baštinu turopoljskog kraja –poručio je okupljenim Velikogoričanima zamjenik gradonačelnika Neven Karas nakon nastupa folkloraša.

Vrhunac večeri bilo je paljenje krijesa što su zajedno učinili skauti TUR-a i članovi Banderija, a što je sa zanimanjem pratila publika, od onih najmanjih, do onih najstarijih. Uz iskrice koje su frcale s jurjevskog krijesa, tako su u toj noći zabljesnuli i tragovi jurjevskih običaja turopoljskog kraja koje s ponosom čuvaju goričke udruge.

 

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa Turopoljsko Jurjevo: Raskoš folklora i povijesnih postrojbi oko jurjevskog krijesa