°C 21

Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa

25.03.2023.

Ivana Ćurić

Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizirala je Dan narcisa koji se u našoj županiji održava na tridesetak lokacija. Prvi put otkako se ova humanitarna akcija održava u Velikoj Gorici, padala je kiša, no to nije omelo građane da podrže ovaj dan posvećen borbi protiv raka dojke.

Na Tržnom centru u Velikoj Gorici za simboličan iznos građani su mogli kupiti pušlek narcisa i tako podržati humanitarnu akciju. Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške svim oboljelima od raka.

-Provodimo svoje redovne aktivnost to su edukacije o pravilnom samopregledu dojke, izuzetno je važno što educiramo djevojke u srednjim školama i educiramo žene koliko je prevencija važna. Svaka žena svoje tijelo najbolje poznaje i svaku eventualnu promjenu ona će prva uočiti-rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena (stopa 35,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novooboljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.


Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. Bilježimo pad mortaliteta za 25% posljednjih 6 godina u RH.

To je sigurno dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, započetog 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv na mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.
-Kao i svaka bolest tumor dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Mobilni mamograf je već duže vrijeme u kvaru, nadamo se da će biti kupljen novi. Kad smo ga imali, svaki dan smo mogli biti na terenu i puno više pripomoći kao Udruga. Nadamo se da će se Udruga u vremenu pred nama pomladiti i pozivamo sve mlade da se priključe našem radu-kazala je Dehin.


Dugo Selo, Ivanić, Zaprešić, Zelina, Samobor, Jastrebarsko i neke općine su uključene u Dan narcisa ,a ukupno se na području Zagrebačke županije akcija održava na 31 lokaciji. Svoju podršku Danu narcisa iskazali su gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima na Trgu Stjepana Radića, i na Tržnom centru članovi raznih političkih opcija, Ivana Mlinar i Ivo Josipović (SDP), Damir Slojšek (MOST) i drugi, svi ujedinjeni sa zajedničkim ciljem-donirati za borbu protiv raka dojke. Ispred Zagrebačke županije podršku Danu narcisa dao je i dožupan Ervin Kolarec.

-Već tradicionalno Udruga organizira ovu humanitarnu akciju, u našoj županiji provodi se na 31 lokaciji. Cilj je prevencija i rano otkrivanje raka dojke, briga o vlastitom zdravlju. Moram istaknuti da ova vrijedna Udruga djeluje od 2001. godine imaju kontinuirano sjajne programe, a Zagrebačka županija potpuno ih u tome podržava i financijski pomaže-kazao je dožupan Kolarec.

Ova akcija koja se održava prve proljetne subote s razlogom se održava pod simbolom narcisa. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10.000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

 

"Zagrebački prsten" Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Galerija slika

Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa Udruga edukacijom protiv raka dojke danas obilježava Dan narcisa