°C 19

Pomicanje sata: Sa subote na nedjelju spavamo jedan sat kraće

24.03.2023.

Ivana Ćurić

U nedjelju 26. ožujka završava zimsko računanje vremena, kazaljke se pomiču jedan sat unaprijed, što znači da ćemo sa subote na nedjelju kraće spavati.

Zimsko računanje vremena završava ove nedjelje kada ćemo u 2:00 sata ujutro kazaljke pomaknuti jedan sat unaprijed, odnosno na 3:00 sata. Tako ćemo s početkom ljetnog računanja vremena kraće spavati, ali dobra vijest je da ćemo uživati u dužim danima.

Za one koji sat koriste tek na mobitelima, pripazite da ne promijenite vrijeme jer ukoliko vam sat automatski preuzima vrijeme od mreže, pomicanje sata ne morate sami unositi.

Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

Posljednjih godina znanstvenici tvrde kako i manji poremećaji obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice, i da je povećani broj srčanih i moždanih udara posljedica pomicanja sata, pa pomicanje vremena ne odgovara svakome. Većina ljudi teže se prilagođava proljetnom, nego jesenskom pomicanju sata jer gubimo sat sna. Kako bi što manje osjetili promjenu, savjet je da par dana ranije idete spavati 10 do 15 minuta ranije nego inače kako bi pomicanje sata prvih par dana što manje utjecalo na vas.

Dodajmo kako kraj zimskog računanja vremena ne znači i kraj obveze da vozimo s upaljenim svjetlima, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a zaboravite li na svjetla riskirate kaznu od 300 kuna, odnosno 40-ak eura.