°C 21

Svjetski dan voda: Mališani iz goričkog vrtića posjetili vodocrpilište

23.03.2023.

Ivana Ćurić

Mališani Dječjeg vrtića „Žirek“ iz Velike Gorice pridružili su se obilježavanju Svjetskog dana voda. Sa svojim odgajateljicama posjetili su 22. ožujka goričko vodocrpilište i doznali od kuda dolazi voda koju pijemo. Vodocrpilište ima ukupno pet bunara, a djeca su obišla jedan.

Dva bunara su uvijek u funkciji. Jedan vodom opskrbljuje Veliku Goricu, a drugi Zagreb. Ostala tri služe kao pričuva. Ukupan volumen vode koja se može izvući iznosi 900 litara u sekundi, od toga Zagreb dobiva 220 litara vode u sekundi, a Velika Gorica do 200 litara. Izdašnost goričkog vodocrpilišta je neupitna zahvaljujući dubini pjeskovito-šljunčanog sloja koji doseže 60 metara, a i dubini cijevi za crpljenje vode koje su spuštene poprilično duboko u zemlju.

Velika Gorica smjestila se iznad Zagrebačkog vodonosnika pa slobodno možemo reći kako ležimo na blagu. Ovo veliko „spremište” vode rasprostire od Medvednice do Vukomeričkih gorica i od Podsuseda do Rugvice. Glavni je izvor vode grada Zagreba i Zagrebačke županije, a uz Samoborsko-zaprešićki vodonosnik čini strateške zalihe pitke vode Republike Hrvatske.

Važno je napomenuti i kako se naša domovina nalazi među pet najbogatijih država u Europi po zalihama pitke vode.

- Htio bih se zahvaliti odgojno-obrazovnim institucijama Grada Velike Gorice koje prepoznaju ovaj Dan i uče našu djecu da prepoznaju značaj ovog resursa. Moram biti odgovorni i čuvati ovu blagodat, jer na svijetu ima puno ljudi koji nemaju pristup pitkoj vodi. Za to bih i istaknuo najveći projekt u našem gradu, Aglomeraciju, s kojom ćemo riješiti problem otpadnih voda, koje mogu predstavljati problem za naše vodozaštitno područje i našu pitku vodu – poručio je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Galerija slika

Svjetski dan voda: Mališani iz goričkog vrtića posjetili vodocrpilište Svjetski dan voda: Mališani iz goričkog vrtića posjetili vodocrpilište Svjetski dan voda: Mališani iz goričkog vrtića posjetili vodocrpilište Svjetski dan voda: Mališani iz goričkog vrtića posjetili vodocrpilište