°C 21

FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć

23.02.2023.

Redakcija

Biblijsko bdjenje, 23 po redu danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započelo je u župnoj crkvi na čistu srijedu – pepelnicu 22. veljače nakon večernje Mise.

U homiliji je župnik Norbert Ivan Koprivec naglasio vjernicima da nas Gospodin Isus želi odvojiti od zemaljskih stvari, kako bismo se obratili njemu.

-Stoga je smisao tjelesnog odricanja vježbanje naše volje; da se znamo oduprijeti napastima i grijesima: tjelesno odricanje treba voditi odricanju grijeha, povratku Bogu, obraćenju. Gospodin nas pozivu da se vratimo k Njemu koji je izvor života i radosti. Usmjerimo stoga svoja srca Bogu, obratimo se Njemu u čestoj Euharistiji; tražimo oprost i snagu od Boga u sakramentu pomirenje i tako uvijek iznova obnavljajmo ljubav prema Gospodinu i svakodnevno napredujmo. Danas započinje XXIII. Biblijsko bdjenje. Ono nas želi potaknuti da pozornije slušamo Božju riječ. Na početku korizmenog vremena stoji poziv. „Obrati se i vjeruj Evanđelju i sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ Nakon službe riječi pristupit ćemo obredu pepeljenja. Pepeo i prah su znak nestalnosti, prolaznosti i smrti. Pepeljenje je znak kojim se izražava volja za vršenjem pokore i obraćenjem. Gospodin je strpljiv s nama te nam daje šansu i priliku za obraćenjem. On nam govori i poziva na obraćenje i vjeru u Evanđelje. Slušajmo dakle našeg Gospodina jer sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa- rekao je u propovijedi župnik Koprivec.

Sveto pismo započeo je čitati župnik Koprivec, a nakon njega nastavili su čitati đakon Petar Tisaj, župni vikar Antonio Kovačić te čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. Svi čitači Svetog pisma, čitanje kojeg se odvija uz zapaljenu svijeću, obilježeni su vanjskim znakom, šalom, koji za vrijeme polusatnog čitanja nose oko vrata.

Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Bdjenje će svakog dana biti prekidano misnim slavljima u 7:00 i 18:30. Prije misa vjernici će imati priliku za ispovijed. Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 4. ožujka misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19 sati koju će predslaviti fra Branko Lovrić, gvardijan u franjevačkom samostanu u Odri. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić;VGdanas

Galerija slika

FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć FOTO: Po 23. put Goričani čitaju Bibliju od korica do korica, dan i noć