°C 23

Izložba u Zaprešiću izazvala veliko zanimanje kulturne javnosti

30.01.2023.

Redakcija

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja razna kulturna događanja organizirana su i u brojnim prostorima u Zagrebačkoj županiji.

U Zaprešiću je tako, u prostoru Vršilnice, postavljena izložba "Sloboda mog uma - avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac". Izložba je izazvala veliko zanimanje kulturne javnosti, a najavljena je kao početak "jedinstvenih izložbi u jedinstvenom prostoru" koje će Vršilnicu svrstati u "veliko i važno mjesto na kulturnoj mapi Hrvatske". Fokus ove izložbe nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja umjetnica, s prostora srednje i istočne Europe, koje su sudjelovale u modernističkim umjetničkim pokretima. Iz izloženih radova moguće je iščitati ne samo umjetničku scenu nego i puni status društva i društveno-političko ozračje prostora u kojemu je umjetnost nastala.

- Novi mediji, poput performansa, umjetnosti tijela, fotografije, videa... dozvolili su ženama-umjetnicama da iskažu svoje najdublje subjektivne dojmove, koje u prethodnim umjetničkim razdobljima nije bilo ni jednostavno ni lako izraziti - rekao je povjesničar umjetnosti Jerko Denegri. Izložbu je otvorio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, poručivši da ova izložba daje doprinos da Zaprešić bude prostor kulturnog stvaralaštva. Izložbu su organizirali Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac. Među posjetiteljima je bila i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

- Vidi se da Zaprešić iskorištava Nove dvore kao veliki turistički kapital. Veselim se i drugim manifestacijama koje će se organizirati u ovom prostoru - rekla je ministrica.

Izložbu možete posjetiti do 10. veljače.

"Županija na dlanu" proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom