°C 15

U Dugom Selu najviše oboljelih: Gripa jača, vrhunac se očekuje krajem siječnja

09.01.2023.

Ivana Ćurić

Protekle sezone „čuvali“ smo se maskama od korone, a sačuvali smo se gripe, a sada možemo očekivati jednu od jačih sezona gripe. Složni su u tome i stručnjaci iz medicinskih područja koji su već najavili da je gripa ovog puta krenula ranije i snažnije.

Kakvo je stanje u Zagrebačkoj županiji doznali smo iz Zavoda Zagrebačke županije.

-Zaključno s prvi danom ove godine na području Zagrebačke županije prijavljeno je ukupno 345 oboljelih od gripe. Od toga broja najviše je oboljelih, njih 147, u radno aktivnoj populaciji (30 – 64 godina starosti) i potom među djecom (7 – 14 godina starosti), njih 63-rekli su nam iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Najveći broj oboljelih za sada zabilježen je u Dugom Selu (102). U Velikoj Gorici evidentirano je 87 oboljelih, u Zaprešiću 50, u Samoboru 38, Ivanić Grad broji 33 oboljelih od gripe, a Jastrebarsko 32. U Svetom Ivanu Zelini zabilježena su dva slučaja, a jedan u Vrbovcu. No, gripa tek ide ka svom vrhuncu, pa je očekivano da će brojke u narednim tjednima rapidno rasti.
Cijepiti se može tijekom cijele sezone gripe


Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B.

Dok od prehlade većina ljudi oboli i po nekoliko puta godišnje, gripa je sezonska bolest od koje se najčešće oboli jedan put u godini. Ujedno je i to mnogo opasnija bolest koja može izazvati i po život ozbiljne komplikacije, pogotovo u starijih osoba ili kroničnih bolesnika. Iz tog razloga preporuča se i cijepljenje protiv gripe. Ove sezone na području Zagrebačke županije distribuirano je ukupno 30 200 doza četverovalentnog cjepiva Vaxigrip Tetra.

-Prema informacijama iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite sezonsko cijepljenje uspješno je provedeno te su potrošene sve distribuirane doze cjepiva. U slučaju potrebe i interesa za daljnje cijepljenje osigurat ćemo dodatne doze. Važno je uvijek istaknuti kako se cijepljenjem smanjuje rizik oboljenja od gripe i njezinih mogućih teških komplikacija te hospitalizacija i smrti. Također se sprječava širenje bolesti-kažu iz Zavoda za javno zdravstvo te dodaju da se cijepiti može tijekom cijele sezone gripe.Ne zaboravite na vitamine i boravak na svježem zraku

Uz cijepljenje svakako u borbi protiv gripe dobro je ovih dana što više unositi hranom dovoljno vitamina u naš organizam, boraviti na svježem zraku, baviti se fizičkim aktivnostima, izbjegavati zatvorene prostore i gužve, pokušati izbjegavati bliske kontakte s bolesnim ljudima, prati ruke redovno sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja i kihanja, mogu se koristiti i dezinficijensi na bazi alkohola, prekriti nos i usta maramicom u slučaju kašljanja ili kihanja, baciti maramicu u smeće poslije korištenja, piti što više tekućine i pokušati održati kontrolu nad stresom.
Gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom gripe. Inkubacija iznosi 1-4 dana. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva od kojih su najčešće prehlade, gripa se razlikuje po naglom početku i razvoju simptoma bolesti, preciznije unutar 3-6 sati. Karakterizira je visoka temperatura, glavobolja i opća malaksalost. Kasnije slijede simptomi curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Kod djece se uz navedeno može javiti i proljev, mučnina i povraćanje, a kašalj kod oboljelih može potrajati i nakon što svi simptomi prođu.