°C 13

Gastro Turopolja: Posjetitelji će moći uživati u turopoljskoj kotlovini, lovačkom gulašu, brudetu, sarmi, turopoljskoj svinji s ražnja, paprikašu...

13.10.2022.

Redakcija

Velika Gorica ovog vikenda postat će gastronomsko središte. Omiljena manifestacija brojnih Velikogoričana, ali i onih koji nam dolaze iz susjednih gradova i županija, ove godine broji svoje 21. izdanje. Program je počeo u ponedjeljak 10.listopada još jednim Gastro tjednom u velikogoričkim restoranima.

U petak od 17 sati u Centru za posjetitelje bit će održano predavanje „Povezivanje lokalnih proizvođača i građanstva na primjeru modela Solidarne razmjene“. Organizatori predavanja su VEGORA, Inventivna rješenja d.o.o. (partneri u projektu Cities2030 koji je financiran iz programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020 Europske unije). Predavač o ovoj zanimljivoj temi bit će Robert Hadžić, konzultant za ruralni razvoj i direktor Udruge OPG-a Hrvatske.

- Ove godine posebno smo mislili na naše mališane zato smo "velikom Gastru" dodali i onaj "mali". Dječji gastro koji će svoje premijerno izdanje imati u subotu od 10 sati kod Muzeja Turopolja donosi mnoštvo zabavnog programa za klince i mlade: od prodajne izložbe radova dječjih zadruga velikogoričkih škola, igraonica za mališane, mađioničarske predstave Jozo Bozo do glazbenih, plesnih nastupa i radionica (FA Turopolje, Udruga Veseli planet, Udruga za sportsku rekreaciju Klokan sport, Dječji zbor Cvrkutavci, Zvonjalica live, Plesni klub Megablast, PK Barbara, Mungos Brothers Blues Band – mlade snage, Saturnus band, TS Harmonija). Srednja strukovna škola pripremat će gulaš, a ugostitelji i udruge upotpunit će program svojim gastro delicijama – poručili su iz Turističke zajednice.

I ove godine svoju će ponudu na Gastru Turopolja predstaviti domaći slastičari, vinari, a raznovrsni proizvodi i tradicijski suveniri naših izlagača, obrtnika i OPG-bit će predstavljeni u sklopu 4. Gospodarskog sajma koji se održavau subotu i nedjelju na prostoru oko Muzeja Turopolja. Sirevi, proizvodi od buče i meda, likeri, prirodna kozmetika te rukotvorine, nakit, ukrasi... samo su dio ponude.

U nedjelju od 12.30 sati slijedi tradicionalni “Nedjeljni turopoljski ručak”. Lovačka društva pripremat će gulaš, brojne udruge pripremat će brudet, sarmu, turopoljsku svinju s ražnja, paprikaš…, a za onaj slatki dio tu su društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica...

Na natjecanju u pripremi turopoljske kotlovine sudjelovat će 26 ekipa, a budnim okom pratit će ih stručni žiri. Udruga vinara i vinogradara Grozd pobrinut će se za dobru kapljicu, a tu su i gosti iz Dugog Rata, Bilja, Zagorja, Neretve te Ukranjska zajednica Velike Gorice sa svojim domaćim delicijama. Sudjelovat će i goričke humanitarne udruge poput VG Legacyja i Buvljakuša, a naravno pripremili smo i glazbeni program.

Foto: Josip Škof

 

Program

 

Subota 15.10.             DJEČJI GASTRO

10.30h

PLESNA ŠETNJA kroz Turopolje – nastup FA TUROPOLJE

11- 14h

OSNOVNE ŠKOLE: prodajna izložba radova dječjih zadruga:

OŠ N. Hribara, OŠ E.Kvaternika, OŠ E. Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Vukovina

11h

JOZO BOZO – mađioničarska predstava za djecu

11.40h

DJEČJI ZBOR CVRKUTAVCI

12h

PK BARBARA

11-13h

11-15h

ZVONJALICA LIVE

CITY RADIO LIVE

12-16h

SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA VELIKA GORICA – prodaja gulaša

12-17h

IGRAONICE NA OTVORENOM ZA MALIŠANE

u organizaciji udruga Veseli planet i Klokan sport

15 – 18.30h

GLAZBENI I PLESNI PROGRAM

15h – 16h PLESNI KLUB MEGABLAST

16h – 16.30h MUNGOS BROTHERS BLUES BAND – MLADE SNAGE

16.30-18.25h SATURNUS BAND

19h

GRUPA HARMONIJA

 

 Nedjelja 15.10.       NEDJELJNI TUROPOLJSKI RUČAK

 

11h

NAJAVA NATJECATELJA PRIPREME TUROPOLJSKE KOTLOVINE

PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA i SVIH UDRUGA

12.30h

NEDJELJNI TUROPOLJSKI RUČAK: velikogorički ugostitelji, lovačka društva iz Hrvatske i Slovenije, dobrovoljna vatrogasna društva, Plemenita opčina turopoljska, gosti iz Neretve, Bilja i Dugog rata, pčelarske udruge, Udruga vinara i vinogradara Grozd, Ukrajinska zajednica Velike Gorice, društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli...

13-16h

TAMBURAŠKI SASTAV LAJBEKI

15h

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA NATJECANJA U PRIPREMI KOTLOVINE

16-17h

BRUNO BANFIĆ I ANA ROVIŠAN

 

 

    Humanitarna prodaja za Doriana Pucekovića: Buvljakuše, Radio Banovina

                                             za socijalnu trgovinu „Robin Food“: VG Legacy