°C 19

Danom narcisa upozorili na važnost preventive i ranog otkrivanja raka dojke

28.03.2022.

Maja Peranić

Dan narcisa kojim se nastoji ukazati na potrebu ranog otkrivanja raka dojke održan je tradicionalno posljednje subote u ožujku u gradovima diljem Hrvatske, a obilježavanju se pridružila i Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organiziravši akciju u svim gradovima županije.

-Želimo poručiti da je jako važan redovni samopregled o kojem stalno naša udruga govori jer tumor dojke će najprije svaka žena otkriti sama zbog toga što svaka žena svoje tijelo najbolje poznaje. I svaku promjenu koja se desi na vama prvi ćete prepoznati sami i uputiti se liječniku koji će vas dalje usmjeriti- poručila je svim ženama predsjednica Udruge gospođa Đurđa Dehin.

U borbi ranog otkrivanja raka dojke koji je najčešća dijagnosticirana zločudna bolest u žena u Hrvatskoj, Udruga je aktivna već više od puna dva desetljeća, a tako je bilo i za vrijeme lock downa te doba pandemije nije spriječilo vrijedne članove da ustraju u ostvarenju svoga cilja pomažući mnogim ženama vratiti njihovo zdravlje.

-Zadovoljna sam radom udruge svim akcijama koje provodimo ovim i nadam se da ćemo u budućnosti pomoći barem onoliko žena koliko smo pomogli do sad – dodala je gospođa Dehin.

Iako je u moru rasta cijena poskupila i sama narcisa, Udruga je pušleke u subotu prodavala po tradicionalnoj cijeni od 10 kuna. Akciji su se među ostalima priključili i predstavnici Gradova i općina, a središnju akciju u Velikoj Gorici podržao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Uistinu je ovo hvalevrijedna akcija koja se već tradicionalno održava prvu subotu u proljeću gdje se želi pobuditi svijest o preventivi, ranom otkrivanju karcinoma gdje se trude spasiti ljudski životi i gdje ove divne udruge i ovi ljudi volonteri koji rade na tome vrlo uspješno odrađuju svoj dio posla. Sama statistika pokazuje da zbog ranog otkrivanja i dijagnoze su mnogi životi spašeni. I ova kupovina narcisa je u tome kontekstu usmjerena prema pomoći i svemu onome što u financijskome dijelu možemo pružiti ljudima kojima je to najpotrebnije – rekao je gradonačelnik Velike Gorice.

Podršku Udruzi prilikom svake akcije pruža i Zagrebačka županija, što je istaknuo zamjenik župana Ervin Kolarec.

-Udruga Edukacijom protiv raka dojke djeluje niz godina u Zagrebačkoj županiji i mi im dajemo punu podršku i moram istaknuti da su zaista aktivni, tijekom godina imaju niz humanitarnih aktivnosti, jedna od tih je i ova. Prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke dajemo punu podršku. U godinama koje su pred nama Zagrebačka županija će tako i nastaviti – istaknuo je Kolarec.