°C 2

„Kak su brali naši stari“: U Dubravici označen početak berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije

13.09.2021.

Petar Brnada

Na malenom brijegu usred vinograda..., vinograda obitelji Josipa Biffa u Rozgi (općina Dubravica), sastali se protekloga vikenda berači kako bi simbolično označili početak berbe grožđa u zagorskome dijelu Zagrebačke županije. Manifestacija „Kak su brali naši stari“, uz sam ceremonijal berbe - okončane prešanjem grožđa 'po starinski', bosim nogama, i naposljetku ispijanjem mošta - ove je godine bila proširena biciklijadom, natjecanjem u pripremi kotlovine i narodnim veseljem.

-Ovo je jedan od proizvoda naše turističke destinacije. Prekrasno druženje, puno lijepih razgovora i utisaka- komentirao je Vladimir Šinko, direktor Turističke zajednice „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, koja je manifestaciju organizirala po deveti puta. Prisutna je bila i direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović, rekavši da kontinent, kako bi privukao goste, uvijek mora dati više.

-Shvatili smo to, pa naše turističke zajednice, kroz svoje proizvode, nude autentični doživljaj destinacije- rekla je Alilović.

S brentom na leđima u berbu je krenula Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije.

-Zagrebačka županija podupire manifestacije koje su vezane uz očuvanje tradicije. Jedna smo od najprepoznatljivijih vinogradarskih regija u Hrvatskoj, na što smo izuzetno ponosni. Spoj Županije, naših bespovratnih potpora, i ovih vrijednih ljudi daje rezultate: vrhunska vina!- poručila je predsjednica Skupštine, koja je do vinograda domaćina berbe, zajedno s beračima i gostima, došla u povorci konjskih zaprega.

Foto: Zagrebačka županija

Galerija slika

„Kak su brali naši stari“: U Dubravici označen početak berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije „Kak su brali naši stari“: U Dubravici označen početak berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije „Kak su brali naši stari“: U Dubravici označen početak berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije „Kak su brali naši stari“: U Dubravici označen početak berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije „Kak su brali naši stari“: U Dubravici označen početak berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije