°C 28

Premijer Plenković počasni građanin Farkaševca! Povelja mu uručena na proslavi Dana općine

19.07.2021.

Maja Peranić

Premijer Andrej Plenković počasni je građanin Općine Farkaševac. U svome najranijem djetinjstvu premijer je neko vrijeme živio u Farkaševcu, gdje je njegova majka bila liječnica. Povelja počasnoga građanina premijeru je uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u prigodi dana ove općine. Priznanje za životno djelo posthumno je dodijeljeno Mirku Kovačiću, dugogodišnjem voditelju KUD-a „Stari Graničar“ iz Cirkvene, naselja na tromeđi Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Matija Copak, načelnik Farkaševca, na svečanosti je rekao da je novoizabrana općinska vlast odmah krenula s planiranjem razvojnih projekata.

-U izradi su planovi gradnje kulturnog centra s dječjim igralištem, rekonstrukcije vatrogasnog doma u Farkaševcu, gradnje nogostupa u Farkaševcu i Bolču, aktivacije Gospodarske zone Farkaševac i gradnje mini-tržnice. Planiramo se javljati na sve prihvatljive europske, županijske i nacionalne natječaje, što je osnova za razvoj svih naših naselja-rekao je Copak, naglasivši da je osnovni cilj stvoriti preduvjete i infrastrukturu koja će zadržati stanovništvo u ovome kraju, ali i potaknuti doseljavanje u ruralne prostore.

-Kvaliteta života bit će primarni cilj našega djelovanja- poručio je Copak, dodavši da će razvoju ove općine pridonijeti i suradnja sa Zagrebačkom županijom.

-Zajedničkim snagama nastojat ćemo riješiti problematiku prometne infrastrukture, vodovoda, rekonstrukciju OŠ Farkaševac i aktivaciju gospodarske zone- rekao je Copak. Župan Stjepan Kožić je rekao da je Županija na raspolaganju mladim snagama koje vode ovu općinu.

-Želimo da, realizacijom programa o kojima je govorio načelnik, kvaliteta života u Farkaševcu sutra bude bolja nego je danas. Županija će i dalje pomagati općine u slabije razvijenim područjima, ne gledajući političke opcije nego njihov razvoj-rekao je župan. Istaknuo je i najznačajniji infrastrukturni projekt u županiji - gradnju regionalnoga vodoopskrbnog sustava kojim je obuhvaćena i ova općina.

-Vrijednost radova je preko 883 milijuna kuna, gotovo 70% sredstava dobiveno je iz europskih fondova, a priključci na mrežu za žitelje su besplatni-podsjetio je župan.

Zahvalivši na povelji počasnoga građanina, premijer Plenković je rekao da je nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru jedan od onih projekata koji će pridonijeti razvoju ove općine. Govorio je i o reformskoj politici Vlade.

-Posebno vesele efekti reforme financiranja jedinica regionalne i područne samouprave, što je bila jedna od ključnih reformi našega prvog mandata. Ona je jedinicama lokalne samouprave osigurala dodatnih preko 3,5 milijarde kuna. Uspoređujući podatke za općinu Farkaševac, proračun je porastao za 2,2 milijuna kuna. Drago mi je što je na području ove općine ugovoreno preko 18 milijuna kuna iz EU fondova, što je realiziran projekt dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta, što se i ovdje provodi projekt 'Zaželi'- pobrojao je premijer. Rekao je i da je Vlada RH u sklopu politike očuvanja radnih mjesta u vremenu COVID krize isplatila poslodavcima u općini Farkaševac gotovo 900.000 kuna.

(Zagrebačka županija)

Galerija slika

Premijer Plenković počasni građanin Farkaševca! Povelja mu uručena na proslavi Dana općine Premijer Plenković počasni građanin Farkaševca! Povelja mu uručena na proslavi Dana općine Premijer Plenković počasni građanin Farkaševca! Povelja mu uručena na proslavi Dana općine Premijer Plenković počasni građanin Farkaševca! Povelja mu uručena na proslavi Dana općine Premijer Plenković počasni građanin Farkaševca! Povelja mu uručena na proslavi Dana općine