°C 27

Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju"

07.07.2021.

Maja Peranić

Dani rudarske greblice po 35. puta održani su proteklog vikenda u Rudama kraj Samobora. To malo mjesto pored jednog od najljepših hrvatskih gradova odiše nevjerojatnom skladnošću i bogatom tradicijom koju vrlo aktivni mještani od sveg srca združeno njeguju. Pokazali su to i na ovim Danima rudarske greblice koji su bili posebniji nego inače, obilježeni plemenitom gestom poznate rudarske obitelji - obitelji Lehpamer.

Koliko je važno raditi na očuvanju tradicije i ostavštinu prenositi na mlađe generacije ne bi li je oteli zaboravu, pokazuje svojim primjerom obitelj Stjepana Lehpamera. Oni su, naime, svoju ostavštinu, obiteljsku kuću koju su naslijedili odlučili darovati čuvarima tradicije rudarskog kraja – Kulturno umjetničkom društvu Oštrc.

Obiteljska kuća KUD-u na dar

Radi se o kući staroj 45 godina, površine 300 kvadratnih metara sa štagljem i podrumom od 250 metara kvadratnih, a u kojoj je othranjeno 14 braće Lehpamer. Jedan od njih je i gospodin Stjepan koji je prilikom obilježavanja Dana rudarske greblice svečano uručio ključeve starog doma tajnkiku KUD-a Oštrc Josipu Lebegneru.

-Imao sam čast preko 20 godina biti član izvršnog odbora KUD-a Oštrc i sreću da su moja djeca, a sada i moja cijela obitelj dio te velike kulturne obitelji plemenitog sadržaja. Još onda me boljelo da KUD nema svoje prijeko potrebne prostorije, a bio sam iznimno sretan kad sam saznao da će KUD graditi svoju kuću, no to se na žalost zbog objektivnih, subjektivnih i financijskih razloga te ove cjelokupne situacije nije dogodilo-rekao je Stjepan Lehpamer.

Stoga je, nakon što je, uz svojih šest sestara, 24 nećakinje i nećaka, nasljedio obiteljsku kuću, njegovih preminulih roditelja Stanka i Barbare Lehpamer, odlučio kuću, vrijednosti oko 60 000 eura darovati KUD-u.

-Nadam se i vjerujem da ćemo ovim činom potaknuti i druge dobre ljude da svojim doprinosom omoguće da se ta imovina prenamjenom i uređenjem privede svrsi i potrebama KUD-a Oštrc kako bi sljedeći naraštaji održavali ovo kulturno blago-rekao je gospodin Stjepan.

Na darovanom je zahvalio Josip Lebegner, tajnik KUD-a čiji će članovi konačno dobiti prostorije gdje mogu držati svoje nošnje, instrumente i održavati probe te skladištiti ostale stvari u vlasništvu KUD-a kojih sada ima po cijelim Rudama.

-Od srca želim svim članovima KUD-a da nastave tradiciju očuvanja naše kulturne baštine, uz pjesmu, ples, radost i veselje i naravno pozitivno druženje. Najmlađim članovima i onima koji se planiraju tek upisati u naše društvo želim poručiti da nastoje i da se sami potrude da se ovo društvo nikad ne ugasi kako bi i njihovi unuci i praunuci imali to zadovoljstvo okupljanja i druženja-rekao je Lehpamer.

Rude u srcu za sva vremena

Koliko je ova obitelj ponosna na svoje nasljeđe i njegovo očuvanje pokazuje i primjer stare kovačnice nedavno otvorene uz sam rudnik Svete Barbare. Osim što prezentira svakome tko dođe stari kovački zanat, pravi je mali muzej u kojem se čuvaju alati od kojih su neki stari čak 200 godina. A svi ti predmeti zapravo su ostavština obitelji Lehpamer, Stjepanova oca Stanka koji je bio kovač, a koje su njegova djeca pomno sačuvala i danas ih predstavljaju mlađim naraštajima.

Od četrnaestero djece staroga kovača Stanka, živih je danas njih sedam – šest sestara - Agata, Ivka, Barica, Antonija, Ana i Blanka, te jedan brat, protagonist ove lijepe priče, gospodin Stjepan. Želja je svima njima da njihova djeca, unuci pa i praunuci s jednakom ljubavlju i brigom njeguju, vole i poštuju svoj zavičaj, svoje drage Rude i svu njihovu bogatu i lijepu tradiciju, ma gdje god se nalazili.

Galerija slika

Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju" Obitelj Lehpamer: "Naše Rude nosimo u srcu, a mlade učimo da čuvaju njihovo kulturno blago i tradiciju"