°C 27

Dođite na 35. Dane rudarske greblice!

02.07.2021.

Maja Peranić

Kulturno-umjetničko društvo "Oštrc" i ove godine organizira 35. Dane rudarske greblice te poziva sve željne dobre hrane i zabave da dođu na ovu manifestaciju koja se održava u Rudama kraj Samobora, ovaj vikend, 3. i 4. srpnja.

Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od ove godine rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija trajat će dva dana, u subotu i nedjelju 3. i 4. srpnja. Subotnji program počinje Gastro susretima od 16 sati na kojima možete besplatno degustirati jela amaterskih kuhara i zabaviti se uz Domaće dečke. U sklopu Gastro susreta održat će se i izbor najbolje greblice od sira i zelenja, koju svi zainteresirani mogu donijeti pred Rudnik svete Barbare od 16 do 18 sati. U večernjem programu od 21 sat nastupa „Adrenalica”.Nedjelja je rezervirana za radionice, igraonice i dječje predstave. Najmlađi će se družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika sveta Barbara od 11 do 18 sati, a uz radionicu izrade greblice, dječje igre naših starih, potragu za blagom, kovačnicu i radionicu gipsaonicu zabavit će ih i predstave udruga Razbibriga i Antuntun u 13 i 16 sati.

Sama manifestacija dobila je veliki zamah sredinom 2012. godine otvaranjem za posjetitelje Rudnika sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude možete iskoristiti i za obilazak Rudnika.

Galerija slika

Dođite na 35. Dane rudarske greblice! Dođite na 35. Dane rudarske greblice! Dođite na 35. Dane rudarske greblice!