°C 25

Župan Kožić posjetio Krašić: Uloženo u vatrogastvo i prometnice

06.05.2021.

Maja Peranić

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić posjetio je danas općinu Krašić. Obišao je Prekrižje gdje je obnovljeno krovište vatrogasnog doma oštećenog u nevremenu prošle godine. Obnovu je financirala Zagrebačka županija sa 120 000 kuna. Osim vatrogasnog doma, župan je obišao i nekoliko obnovljenih prometnica na području općine.

U prigodi mjeseca zaštite od požara župan je posjetio vatrogasni dom u Prekrižju gdje je istaknuo i važnost vatrogastva te ulaganja županije u isto. Vatrogasni dom u Prekrižju ranije je, sredstvima Županije, dobio novu fasadu, a financijski je Županija vatrogascima Prekrižja pomogla i nabavu kombi vozila.-Zagrebačka županija ima najviše vatrogasnih društava i  vatrogasaca u državi, njih preko 21.000. Veseli što su oni uvijek dobro organizirani i spremni-rekao je župan, dodavši da se u vremenu pandemije koronavirusa i lanjskih potresa pokazalo koliko je bitno ulagati u civilno društvo, posebno vatrogasce, i imati ih spremne - i organizacijski i s adekvatnom opremom.

DVD Prekrižje slavi ove godine 90. obljetnicu neprekidna rada. Nikola Vlašić, predsjednik društva rekao je da ono broji 34 člana, odnosno svaki deveti stanovnik ovoga mjesta jest i vatrogasac.

-Vatrogastvo nije zanimanje, nije ni poziv, to je način života! Pogotovo u manjim sredinama-ustvrdio je Vlašić.Josip Petković Fajnik, načelnik Krašića, rekao je da mu je drago što male općine imaju širom otvorena vrata u Zagrebačkoj županiji za svoje projekte. Rekao je i da je sljedeći korak unutrašnje uređenje vatrogasnog doma u Prekrižju.

Osim Prekrižja, župan je posjetio i lokalne i županijske prometnice čija se sanacija nastavlja prema planu ŽUC-a koji u ovoj godini u to ulaže 21,7 milijuna kuna. U tijeku je obnova 2000 metara ceste u naselju Jezerine, a župan se danas upoznao s dinamikom radova.

-Ovo je izuzetno bitna prometnica, kako za lokalno stanovništvo, tako i za brendiranje Krašića kao centra vjerskoga turizma- rekao je župan. Podsjetio je ne nedostatno financiranje županijskih uprava za ceste, zbog čega je Županija u ovogodišnjem proračunu za sanaciju najoštećenijih županijskih cesta osigurala 5 milijuna kuna.-Dodatno smo, kroz odjele za poljoprivredu i promet, osigurali 8,2 milijuna kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta, od čega je Općina Kašić dobila 400.000 kuna- dodao je župan.

Županijska uprava za ceste planira ove godine obnoviti oko 60 kilometara prometnica i time značajnije poboljšati kvalitetu i sigurnost prometa.

-Od početka godine asfaltirali smo dionice cesta na 32 lokacije diljem županije. No, time se naš plan na završava. Sve do kraja srpnja obnavljat ćemo ceste i presvlačiti ih novim asfaltom- rekao je Tomislav Landeka, ravnatelj ŽUC-a.

U sanaciju ceste u Jezerinama ulaže se 850.000 kuna. Ova cesta povezuje Krašić sa susjednom Vivodinom.

-Hvala Županiji na brizi za ruralna područja. Rijetko koja Županija vodi brigu o manjim mjestima, kao što je Krašić-rekao je načelnik Petković Fajnik. Kroz dva naredna mjeseca, dodao je, u ovoj će općini, sufinanciranjem Županije, biti asfaltirano i oko 4000 metara nerazvrstanih cesta.

-Županija nam je pomogla i kod uređenja parkirališta u centru Krašića, a koje nam je od velike važnosti za razvoj vjerskoga turizma. Financiranjem Županije izrađen je i Masterplan razvoja vjerskoga turizma. Želja nam je postati svetište Alojzija Stepinca-rekao je Petković Fajnik.

(foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Župan Kožić posjetio Krašić: Uloženo u vatrogastvo i prometnice Župan Kožić posjetio Krašić: Uloženo u vatrogastvo i prometnice Župan Kožić posjetio Krašić: Uloženo u vatrogastvo i prometnice Župan Kožić posjetio Krašić: Uloženo u vatrogastvo i prometnice