°C 8

Očekuje se 200 čitača: Vjernici danonoćno čitaju Bibliju 21. godinu zaredom

18.02.2021.

Ivana Ćurić

Danonoćno čitanje Biblije, 21. Biblijsko bdijenje u Velikoj Gorici započelo je sinoć u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije na čistu srijedu – pepelnicu nakon večernje Mise.

Sveto pismo započeo je čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega nastavili su čitati čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. U homiliji tijekom mise župnik Norbert Ivan Koprivec potaknuo je vjernike na Isusov poziv da milostinju, molitvu i post čine u skrovitosti jer Bog koji vidi uzvratit će.

-Milostinja, molitva i post tri su vjernička napora ili djela kao izraz unutarnjeg obraćenja. U molitvi zahvaljuj, kroz post daj više prostora Bogu jer On je prvi a ne moji prohtjevi. Milostinja me uči dijeliti s drugima i uči da ne budem navezan na stvari. Molimo Gospodina da nam pomogne živjeti iskreno te kako bismo izabrali i odlučili se za ono što je Bogu milo i što će ga proslaviti. Lijepo je da korizmu već po dvadeset i prvi put započinjemo Biblijskim bdjenjem. Neka nam ovogodišnje bdjenje bude poticaj da Božju riječ slušamo, po njoj živimo i time još više slavimo Boga-poručio je župnik Koprivec.Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Večernje Mise u 18:30 tijekom pet dana predvodit će u četvrtak vlč. župnik Koprivec, a propovijedat će đakon na službi u župi Matija Slišković; u petak vlč. Marko Čolić, župni vikar župe sv. Josipa u Zagrebu; u subotu vlč. Marko Golek, upravitelj župe Sv. Stjepana u Botincu; u nedjelju vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te u ponedjeljak vlč. Tomislav Medić, župni vikar. Prije večernjih Misa vjernici imaju priliku za ispovijed.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 27. veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19.30 sati koju će predslaviti mons. Ivan Miklenić, kanonik. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

(S.Kirinić-Grubić, foto: S. Nikolić; ZGprsten)