°C 16

Novi projekt Singrlica: “The Mith” - glazba koja priča o slavenskoj mitologiji

10.12.2020.

Maja Peranić

Jedinstvenu glazbenu priču donosi novi projekt dvostrukih dobitnica Porina – ženskog pjevačkog zbora Singrlice s bendom The Mith sastavljenim od vrsnih hrvatskih muzičara i Danijelom Jurac – Ticom, dugogodišnjom članicom zbora Singrlice. Riječ je o bajkovitoj glazbenoj priči koja se temelji na slavenskoj mitologiji, a koju najavljuje pjesma "Lijepa Mara". 

Singrlice su široj javnosti poznate kao predstavnice eto glazbe, dvostruke osvajačice Porina za najbolji etno album, a okupljaju pjevačice s područja Samobora i Karlovca. U ovom projektu Tica, Danijela Jurac, dugogodišnja članica Singrlica, uz pomoć Mith-a, benda sastavljenog od vrsnih hrvatskih muzičara i Singrlica, glazbom dočarava bajkovitu priču o ljubavi koja uzrokuje izmjenu godišnjih doba kako su vjerovali stari Slaveni.  

-Riječ je o jedinstvenom pristupu pomalo zaboravljenoj slavenskoj mitologiji kroz obradu tradicionalnih hrvatskih pjesama, sedam izražajnih, emocionalnih, glazbenih dijelova, sedam priča koje dočaravaju mit o rađanju života na zemlji, izmjeni godišnjih doba, ljubavi Ivana i Mare, kći boga Peruna, ali i smrti-objasnila je Danijela Jurač jedna od autorica ovog projekta.
Uz nju, projekt potpisuje Tomislav Jozić, voditelj zbora Singrlice, te Marina Petković Liker. 

Izdan je i CD "The Mith" na čijem se omotu nalazi i knjižica koja slikom i pričom vodi kroz mitologiju. Uz  sam CD "The Mith" odvija se i projekt u nastajanju u suradnji s udrugom KAFOTKA. Karlovački fotograf Dinko Neskusil pomoću bajkovitih fotografija  dočarava ovu priču i lik Mare u svim godišnjim dobima.

CD će uskoro biti u prodaji online, a njegov izrađeni primjerak  će dobiti kao poklon svatko tko uplati donaciju iznad 100 kn za rad Umjetničke organizacije Lepeza.

Ovdje pogledajte video spot najavne pjesme ovog projekta "Lijepa Mara".