°C 8

Pisarovina: Otvorenjem polivalentne dvorane proslavljen Dan Općine

12.11.2020.

Maja Peranić

U sklopu Dječjeg vrtića „Potočić“ u Pisarovini sagrađena je i u prigodi Dana općine - 11. studenoga otvorena polivalentna dvorana. Time je, rekao je općinski načelnik Tomo Kovačić, nastavljena tradicija kojom se svake godine na Dan općine otvara neki od novosagrađenih gospodarskih ili infrastrukturnih objekata.

-Punih 25 godina obnavljamo, gradimo i razvijamo općinu po mjeri naših žitelja, stvarajući im što povoljnije uvjete za život i rad u vlastitoj sredini. Gradnja ove dvorane većim dijelom je financirana sredstvima Općine, a manjim bivšega Ministarstva demografije. Dio novca osigurala je i Županija-rekao je načelnik.

Vesnica Mađer, ravnateljica vrtića, koji ove godine proslavlja desetogodišnjicu rada, rekla je da se iz godine u godinu kreiraju i stvaraju uvjeti za što kvalitetniji rad s djecom.

-Izgradnjom ove dvorane riješili smo dugogodišnju potrebu unapređenja rada u području tjelesnog razvoja djece. No, dvorana će služiti kao višenamjenski prostor i za razne priredbe i kulturna događanja-rekla je ravnateljica. Dječji vrtić „Potočić“ polazi stotinjak mališana iz Pisarovine, ali i susjedne općine Lasinja.

Ulaganja u poduzetničku zonu

Za svečane sjednice Općinskoga vijeća načelnik Tomo Kovačić zahvalio je svima koji pomažu razvoj ove općine, posebno Županiji koja je sufinancirala gradnju niza infrastrukturnih objekata, a poseban doprinos dala je u gradnji infrastrukture u poduzetničkoj zoni što je znatno ubrzalo gradnju proizvodnih pogona i omogućilo nova zapošljavanja. Zemljište je u poduzetničkoj zoni kupilo 66 poduzetnika, a u 14 dosad otvorenih poslovnih objekata zaposleno je 450 radnika. U infrastrukturno opremanje zone uloženo je dosad oko 35 milijuna kuna. Ove je godine za dovršetak gradnje infrastrukture u zoni Općini odobreno 9,5 milijuna kuna europskoga novca, a sama Općina osigurat će preostalih 6,5 milijuna.

Najveća investicija - gradnja ceste do poduzetničke zone

Najznačajnijom investicijom u narednome razdoblju Kovačić je istaknuo konačni početak gradnje nove državne ceste od čvora Zdenčina, na autocesti Zagreb-Rijeka, do poduzetničke zone.

-Natječaj je u završnoj fazi, očekujemo da će projekt u realizaciju krenuti u proljeće iduće godine- rekao je.

Ulaganja Županije su velika

U ime Županije sjednici je prisustvovao, i polivalentnu dvoranu proglasio otvorenom, predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Mato Čičak.

-Ove smo godine jedinicama lokalne samouprave dodijelili kroz proračun 27 milijuna kuna. Treba reći da je to rijetkost u RH, da jedna županija toliko novca direktno daje svojim općinama i gradovima. Tako zajedno stvaramo dobre vrijednosti i ostvarujemo projekte na dobrobit naših žitelja, pogotovo onih u ruralnim dijelovima županije. U pripremi je prijedlog proračuna za 2021., i u njemu ćemo također predvidjeti sredstva za općine i gradove-rekao je Čičak.

Prisutne je pozdravio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, a zaslužnim stanovnicima Općine uručena su javna priznanja. Primili su ih Lucija Topolko, David Pavletić, David Šajnović, Danijela Kordić i Jan Rajšel.


(Zagrebačka županija)