°C 12

Krašiću 300 000 kuna za Projekt "Dolina kardinala"

06.07.2020.

Maja Peranić

Načelnik općine Krašić i predsjednik Turističke zajednice općine Krašić Josip Petković Fajnik potpisao je u petak Ugovor sa Zagrebačkom županijom o sufinanciranju Projekta uređenja turističke infrastrukture u općini Krašić u sklopu Projekta 'Dolina kardinala'. Ugovor je vrijedan 300 000 kuna.

Podsjetimo, u postupak kvalitetne pripreme i analize Projekta za razvoj vjerskoga turizma na području Zagrebačke županije Općina Krašić je krenula još prije tri godine. Dogovoreni su konkretni koraci te je izrađen 'Master plana razvoja turizma u Dolini kardinala'. Nakon izrade navedene studije, tzv. Masterplana od strane Instituta za turizam  iz Zagreba,  krajem 2018. godine, krenulo se u njegovu realizaciju.

-Prošle je godine napravljen prvi iznimno važan iskorak kroz uređenje prvog javnog parkirališta za prihvat sve brojnijih hodočasnika i gostiju što smo uspješno realizirali, a što je značajno sufinancirano od strane Županije. Ovim Ugovorom osigurali smo da se navedeni projekt uređenja pristupne prometnice i platoa nastavi dalje, a nastavit će se i dalje uređenje središnjega trga u Krašiću koji nakon 22 godine od njegova uređenja traži brojna osvježenja i dodatna ulaganja – ističu iz Općine Krašić.

Iznos Ugovora koji je Općina potpisala sa Zagrebačkom županijom je 300.000,00 kuna i osigurat će kontinuitet daljnjih ulaganja u turističku infrastrukturu na području općine.

Vrijednost i važnost Krašića kao središta vjerskoga turizma prepoznali su i u Hrvatskoj Vladi. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije prošlog je tjedna Općini dodijelilo ugovor na iznos od 700 000 kuna za izgradnju i uređenje Turističke infrastrukture. Time će, uz sredstva Općine, ukupna vrijednost ulaganja u turističku infrastrukturu na području općine Krašić te objekte vezane uz turizam, bit će preko 1,8 milijuna kuna.

Iz Općine ističu kako i dalje nastavljaju s pripremnim koracima za važne investicije poput: modernizacije cestovne infrastrukture, prave obilaznice koja će rasteretiti naselja Brezarić i Krašić, koja su najviše opterećena i često prometno zagušena zbog brojnih osobnih vozila i autobusa koji dolaze.