°C 12

VUMfest: Festival urbane kulture ove subote u Vrbovcu!

01.07.2020.

Maja Peranić

U organizaciji Vrbovečke udruge mladih (VUM) i ove će se godine održati tradicionalni VUMfest 2020. Riječ je o festivalu urbane kulture i umjetnosti koji ovaj vikend u Vrbovec donosi raznolike sadržaje kojima se bave mladi. Bit će tu dobre svirke, likovnih i glazbenih radionica, izložbi i sportskog programa, a sve kako bi se pružila mogućnost mladima da pokažu čime se bave i dobiju svojih pet minuta.

VUMfest 2020. održat će se u subotu, 4. srpnja, u Alternativnom kulturnom centru "Garaže" u Vrbovcu od 17 sati, a sve što se na programu nalazi je za posjetitelje besplatno.

-Cilj VUMfesta je otkriti alternativnu scenu neafirmiranih demo bendova, mladih umjetnika, likovnjaka, aktivista i stručnjaka, odnosno mladih ljudi koji tek čekaju svojih pet minuta. Mladima se želi ukazati na ostvarenja koja nisu isključivo komercijalna, a sve kako bi proširili vlastite horizonte jer mladima trebaju novi sadržaji kako bi mogli otkriti svoje nove interese, a onda ih i realizirati – ističu organizatori Festivala.

Ove godine, centralno događanje VUMfest-a bit će koncerti uglavnom lokalnih bendova, kao poticaj razvijanja mladih autorskih bendova i motivacija mladoj populaciji na bavljenje glazbom i autorskim radom. Tako će u jednoj festivalskoj večeri nastupiti 5 izvođača s područja Vrbovca i Zagreba. Ove godine se festival vraća svojim korijenima, odnosno nastupu lokalnih i manje afirmiranih izvođača, a večer će začiniti jedan mladi zagrebački oktet naziva DemeNtronomes.

Od domaćih snaga nastupit će vrbovečki bendovi: Horda, Crossroads (koji slave 15 godina postojanja ove godine) i Električni Hlapci. A za after je zadužen DJ Woodoo Ray, mladi DJ iz Vrbovca također autorske i nezavisne scene.

Likovne radionice, izložbe, rekreacija...

VUMfest nudi, kao i svake godine do sada, bogat kulturno rekreativni dnevni program. U 17 sati će se održati radionica "Stvaranje iz zemlje" 2. dio – pečenje gline pod vodstvom Petra Popijača, akademskog kipara. Radi se nastavku već provedene radionice oblikovanja predmeta i figura od gline, a na VUMfestu će se prikazati postupak pečenja nastalih radova od gline na otvorenom ložištu, kako se to nekada radilo. Radionici se mogu pridružiti svi zainteresirani, bez obzira na predznanje.

Posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu Zorana Jambrešića, mladog umjetnika iz Dubrave. Radi se o izložbi pod nazivom "Snivanje".

Održat će se također bubnjarska radionica pod vodstvom člana VUM-a, Danijela Horvata. Radionica će uključivati teorijski dio uz pokazne i praktične vježbe na setu akustičnih bubnjeva. Paralelno s radionicom bubnjanja od 19:30 sati će se održati turnir u stolnom tenisu, na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani.

Posjetitelji će moći i besplatno kampirati na dvorišnom prostoru udruge, te boravkom u gradu Vrbovcu upoznati sve njegove ljepote.

VUMfest je već prepoznatljiv festival urbane kulture, čiji program ima za cilj podizanje kulturnih, umjetničkih, društvenih i drugih ponuda i sadržaja u gradu i županiji. Dođite!

Galerija slika

VUMfest: Festival urbane kulture ove subote u Vrbovcu!