°C 28

Godišnja izložba Udruge Vladimir Maleković

15.06.2020.

Redakcija

U Muzeju Matija Skurjeni, nakon odgode zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, otvorena je 12. lipnja godišnja izložba Udruge Vladimir Maleković.

Udruga likovnih i književnih stvaralaca brdovečkog kraja Vladimir Maleković osnovana je 2013. godine, te nosi ime uglednog hrvatskog povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara i muzealca, rođenog u Brdovcu, a koji je najzaslužniji za otvaranje Galerije Matije Skurjenija 1987., današnjeg Muzeja. Ovogodišnja skupna izložba prikazuje presjek radova nastalih u proteklih 12 mjeseci, a predstavlja se čak 27 sudionika.

Radovi različitih tehnika i stilskih poetika svjedoče o likovnoj dinamici i radoznalosti autora, koji istražuju tradicionalne slikarske tehnike, ali i "otvorenih očiju", propitkuju društvenu stvarnost. Educirane i samouke autorice i autori, samopouzdano izlažu ambiciozne radove, povodeći se za velikim primjerom Matije Skurjenija.

„Zajednička crta svim autorima je ljubav prema stvaralaštvu uz nepresušni izvor ideja što izviru iz prirode“, kazala je u predgovoru ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani, smatrajući kako je dinamika i kvaliteta ove izložbe upravo u činjenici raznolikosti tehnika, motiva i pristupa.

Općina Brdovec podržala je ovo lijepo kulturno događanje kojim se i čuva uspomena na Vladimira Malekovića koji je dao nemjerljiv doprinos u promicanju kulture zaprešićkog kraja, ali i Republike Hrvatske.

Izložba se može pogledati do 25. lipnja.