°C 19

Edukacija liječnika obiteljske medicine, ranim otkrivanjem raka pluća mogli bi spasiti 500 života

14.02.2020.

Romana Šimek

Hrvatska je prva zemlja Europske unije koja, kampanjom „Udahni za život“, uvodi nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Cilj je otkriti rak pluća u najranijoj fazi, kada je on, u gotovo 90 posto slučajeva, izlječiv. Ciljana skupina koju obuhvaća ovaj program jesu pušači, starosti od 50 do 74 godine. Glavnu ulogu u detektiranju potencijalnih bolesnika, a koji će potom biti upućeni na snimanje niskodozažnim CT uređajem, imaju liječnici obiteljske medicine.

Kako bi se što bolje upoznali s nacionalnim programom, prvenstveno probirom pacijenata, Dom zdravlja Zagrebačke županije organizirao je u Velikoj Gorici i Samoboru edukaciju za liječnike obiteljske medicine - koncesionare i zaposlenike ove zdravstvene ustanove.

-Obiteljska medicina je ključ uspjeha. Vi najbolje možete detektirati ljude koje bi trebalo uputiti na snimanje niskodozažnim CT uređajem-, rekao je Ante Marušić, radiolog s odjela kardiotorakalne radiologije KBC-a Zagreb, uz Ivicu Mažuranića, također iz KBC-a Zagreb, voditelj edukacije.

Godišnje u Hrvatskoj od raka pluća oboli oko 3000 osoba, a oko 2800 pacijenata, nažalost, umire. Cilj nacionalnoga programa za probir i rano otkrivanje raka pluća je smanjiti broj oboljelih i spasiti godišnje 500 života.