°C 29

Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...'

07.01.2020.

Petar Brnada

Gotovo mjesec dana nakon što smo objavili vijest i video kako serval- afrička subsaharska divlja mačka luta Turopoljem, stižu sjajne vijesti da je mačka koja je pobjegla vlasniku u Sloveniji konačno u sigurnim i stručnim rukama!

Kako doznajemo od LIFE Lynxa- hrvatskog terenskog bloga, u dogovoru sa vlasnicima veterinari Vedran Slijepčević i Branimir Reindl jučer su uspješno uhvatili servala nakon tjedan dana potrage. 

-Iako afrički serval nema previše veze s našim risovima, posljednjih dana smo udružili snage i iskustvo s jednim od naših najpoznatijih veterinara za divlje životinje - Branimirom Reindlom i pomogli u hvatanju ovog odlutalog kućnog ljubimca koji posljednjih mjeseci luta Slovenijom i Hrvatskom. Akcija hvatanja potrajala je oko tjedan dana i završila uspješno- kazali su ponosno sa Life Lynxa koji zapravo predstavlja istoimeni međunarodni projekt u sklopu kojega će se u razdoblju od 2017. do 2024. godine u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji u divljinu pustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

Kako doznajemo, serval će u kratkom roku biti vraćen vlasniku u Sloveniji, umirio se, uzima hranu iz ruke i sve bolje prihvaća blizinu čovjeka.

Podsjetimo, serval je mačka srednje veličine koja naraste do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima. Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10 tisuća dolara.

Galerija slika

Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...'