°C 22

Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije

06.11.2019.

Romana Šimek

Udružilo se deset plešivičkih vinogradara, članova Udruge Portugizac Plešivica i zajedno proizvelo, od najboljega grožđa, s najboljih položaja, (mlado) vino "Portugizac Plešivica Selection". Kušati se može do petka 8. studenoga na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na Festivalu mladoga vina Portugizac Plešivica i sireva iz Zagrebačke županije.

-Ideja je bila doći na tržište sa zajedničkim proizvodom. Vinogradari su dali sirovinu iz koje je Poljoprivredna zadruga Plešivica proizvela vino, 1350 litara. Vjerujem da je ovo početak stvaranja prepoznatljiva brenda i da će ubuduće interes vinogradara biti i veći-, komentirao je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica. Osim što su grožđe dali za proizvodnju 'selection' vina, vinogradari su i sami nastavili, pod vlastitom etiketom, proizvoditi mlado vino portugizac. A kako se ono, uz kestene, krvavice, buncek i kiselo zelje..., sljubljuje i sa sirom, vinarima su se na Festivalu pridružili i proizvođači sira, članovi Udruge malih sirara "Sirek". Njima su dodijeljena i priznanja za kakvoću njihovih proizvoda, koje su dostavili na 11. ocjenjivanje sira Zagrebačke županije. Šampionom je proglašena gouda s ljutom paprikom Katarine i Vlade Jurkasa iz Harmice. 

Priznanja najboljim proizvođačima sira uručio je pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

-Županija stoji iza poljoprivrednih proizvođača udruženih u udruge, no o njima samima ovisi žele li biti još bolji i organiziraniji. Na natječaje Županije moći će se javljati i iduće godine. Držimo da ćemo tako dodatno potaknuti njihov rad i nadamo se, dobiti nove proizvođače sira i vina-, rekao je Kraljičković.

Županija je financijski podržala organizaciju Festivala.

 

Galerija slika

Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije