°C 20

Nova LED rasvjeta u Zaprešiću

17.10.2019.

Romana Šimek

Započela je provedba projekta NEWLIGHT koji se odnosi na rekonstrukciju, modernizaciju i upravljanje sustavom javne rasvjete Grada Zaprešića.

Tako će se kroz projekt sve postojeće svjetiljke na području grada Zaprešića i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijeniti LED rasvjetom, a potencijal ostvarenja energetskih ušteda modernizacijom sustava iznosi čak 80% u odnosu na trenutnu godišnju potrošnju. Zamjenu svjetiljki provodi tvrtka HEP ESCO d.o.o., a predviđeno trajanje radova je 6 mjeseci, nakon čega će Zaprešić imati potpuno novu rasvjetu koja će biti energetski učinkovita.

-Sve jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 12 godina uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a Zaprešić je među prvim gradovima koji će tu obvezu ispuniti. Uz to što ćemo ostvariti značajne uštede, ovim projektom dokazujemo jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš-, izjavio je gradonačelnik Željko Turk.

Podsjećamo, projekt NEWLIGHT čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku (EPC) kojeg je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ovakav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova kroz 10 godina koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja.