°C 14

Žumberački uskoci proslavili 770 godina mjesta Sošice

14.10.2019.

Romana Šimek

Udruga Žumberački uskoci dana 08.10.2019. održala je svečnost povodim prvog spomena imena žumberačkog naselja Sošice. U Bernardovoj darovnici  iz 1249. godine spominje se naselje Sošice te je povodom 770 obljetnice postvljena spomen ploča.

O povijeti  Spšica i znamenitim osobama ovog kraja govorili su Željko Hranilović tajnik udruge i Milan Radić predsjednik Udruge Žumberački uskoci. U izlaganju navedeno je da je naselje Sošice  imalo vodovod već 1913. godine, liječnika, više trgovina i gostionica, poštu, kuglanu, mesnicu i u mjestu je živjelo oko 500 stanovnika. Sošički sajam bio je najveći sajam u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te ga je posjećivalo  mnogo stanovnika iz susjedne Slovenije. U izlaganju su spomenute povijesne osobe ovog kraja. Povijesničar Smičiklas, pjesnik Hranilović, senator Boić te više uskočkih vojskovođa Hranilović Radić, Lasić Šajatović…

Nakon izlaganja nastupilo je kulturno umjetničko društvo bratiničko srce iz Bratine s prekrasnim programom u izvedbi  dvadesetero djece koja su bila poveznica nastavku izlaganja o školstvu.

250 godina školstva izlagala je profesorica Dragica Cvetan iz Krašića. Prve škole u Žumberku počele su s radom 1769 u Sošicama i Mrzlom polju zahvaljujući križevačkom biskupu Vasiliju Božičkoviću.

Žumberčanka Alenka Crljenica je recitirala pjesme od Vukasovića i Hranilovića. O životu i djelu akademika Heraka govorio je profesor Josip Šintić, podpredsjednik društva Tadije Smičiklas i predsjedik Ekološkog društva Žuberak.Ovaj znameniti žumberčan rođen je u selu Brašljevici te je na njegovoj rodnoj kući na Jurjevo 23. travnja ove godine postavljena spomen ploča koju je postavila udruga Tadija Smičiklas iz Zagreba.

Gospodin Tomo Gvozdanović izlagao je o selidbenom putu žumberačkih uskoka (vlaha) čiji je selidbeni put počeo od sjeverne Albanije, Skadarskog  jezera do Crne Gore. Naglašeno je da u četvrtoj seobi uskoka žumberak naseljen stanovništvom iz porječja rijeke Cetine. Skupu se u ime ogranka Matice Hrvatske iz Jastrebarskog koja je bila suorganizator događanja prisutnima  obratio gospodin Zvonimir Kufrin te načelnik općine Žumberak gospodin Šiljak i gospođa Monika Bračika. Podijeljene su zahvalnice istaknutim pojedincima. Na samom kraju otkrivena je spomen ploča koju su otkrili Stjepan Rudma i Zdravko  Radić koju je blagoslovio velečasni Zoran Vladušić.

Galerija slika

Žumberački uskoci proslavili 770 godina mjesta Sošice Žumberački uskoci proslavili 770 godina mjesta Sošice Žumberački uskoci proslavili 770 godina mjesta Sošice