°C 28

Dvije žene iz županije bore se za titulu najuzornije hrvatske seoske žene

07.08.2019.

Romana Šimek

U ovogodišnjem, 20. izdanju Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koje organizira istoimena udruga, dvije kandidatkinje odabrane su u uži krug izbora, a predstavljaju upravo Zagrebačku županiju.

Gospođa Snježana Dianežević iz Kurilovca, naselja u Velikoj Gorici. Majka dvoje djece, dobro je znano lice u svom gradu i posebice u kvartu. Naime, ponosna obitelj Dianežević najpoznatija je po svome novouređenom „Turopoljskom gruntu“ koji se nalazi u Lomničkoj ulici, a sastoji od obiteljskog gospodarstva, čardaka i svih popratnih objekata te prikazuje nekadašnji život i starinske običaje.

Snježana je uz to članica OPG-a koji se bavi uzgojem konja pasmine Hrvatski posavac i Hrvatski hladnokrvnjak koje posjeduju 13 grla tih prekrasnih životinja, a Dianeževići uz to obrađuju i 16 hektara zemlje te su nagrađivani nizom zlatnih medalja, nagrada i pohvala.

Druga kandidatkinja je Milica Điđa, iz mjesta Oborovo. 

Udata, majka dvoje djece te baka dvoje unučadi. Članica Opg-a koje se bave voćarstvom, a posjeduju više od 3500 jabuka te proizvode jabučni ocat.

Sakupljač je starih izvornih narodnih nošnji posavskog kraja te ženskog oglavlja (poculice,halbice,peče). Izrazito je ponosna na Oborovsku skelu i brodaricu. Nagrađivana je sa niz nagrada, medalja i pohvala.

Kako otkrivaju iz Udruge, najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

-Tim projektom želimo pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada diljem svijeta. Skrenuti će se medijska pažnja na ženine uspješne aktivnosti koje do sada nisu bile odgovarajuće promovirane, vrednovane i nagrađivane, osobito u seoskim sredinama- kažu iz Udruge najuzornija hrvatska seoska žena.

Ovogodišnji izbor održat će se 12. listopada u gradu Ozlju, a vrijednim ženama želimo svu sreću u borbi za titulu najuzornije hrvatske seoske žene.