°C 22

Više od tri tisuće Spačeka i vlasnika slavi veliku obljetnicu Citroëna

31.07.2019.

Romana Šimek

Diljem svijeta slavi se velika obljetnica Citroëna, legendarnog francuskog proizvođača koji je u proteklih sto godina podario svijetu neke od najvrednijih automobila u povijesti. 

Susret 'spačekista' organizira Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru, koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta.

Ovaj susret 'spačekista' izabran je među 30 top događaja u Hrvatskoj u 2019. u potpori Hrvatske turističke zajednice, i to kao jedini događaj u Zagrebačkoj županiji. Klub je član ACI-ja (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroënovih klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

Cijelo događanje, a riječ je o 23. svjetskom susretu Spačeka, koji se održava u Samoboru, od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine. Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine. Pristiglo je oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja svijeta, među kojima su i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze čak iz daleke Australije i Obale Bjelokosti.

Sudionicima susreta, ali i posjetiteljima za koje je 'Grad Spačeka' od utorka otvoren svakodnevno od 14 sati, u Programskoj zoni se nude suveniri, hrana (specijaliteti iz cijele Hrvatske), piće i mogućnost trgovine, a uvečer u velikom šatoru koncerti.

Za vrijeme održavanja susreta u tom dijelu Samobora vrijedit će posebna prometna regulacija u ulicama koje okružuju Kamp spačekista i Programsku zonu, a sve je obilježeno privremenom signalizacijom. U Samoboru će biti otvoren i Muzej 100 godina Citroёna, u kojemu će biti predstavljeni najvažniji modeli ove marke automobila kroz povijest. Po završetku susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL