°C 13

Dječji vrtić Dugo Selo nakon punog desetljeća dobiva zasluženi 'Zlatni status'

07.05.2019.

Petar Brnada

Nakon točno jednog desetljeća sudjelovanja u Međunarodnom programu Ekoškola, Dječji vrtić Dugo Selo dobio je zasluženi zlatni status.

Svečana promocija održat će se u petak, 10. svibnja, na zagrebačkom velesajmu, gdje će vrtić biti promoviran kao deveta generacija međunarodnih Ekoškola iz Republike Hrvatske u Zlatni status.

Riječ je o programu koji u RH vodi Udruga Lijepa naša u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje te Zakladom za odgoj i obrazovanje za okoliš koja je međunarodni voditelj i koordinator programa. Jedan od ciljeva na kojima se temelji program rada Udruge Lijepa naša je promicanje ekoloških spoznaja, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša.

-Započeli smo davne 2008.g. svjesni činjenice da nam ekološko ponašanje mora postati sastavni dio života želimo li sačuvati okoliš za buduće generacije. Da bi se afirmirali na području ekologije i održivog razvoja i dobili čast uključivanja bilo je potrebno dosljedno poštivanje međunarodnih smjernica i kriterija- priopćili su iz vrtića.

U skladu s time u vrtiću su obavili izradu i provedbu sedam programskih koraka Ekoškole, a status eko vrtića prvi puta su stekli 2009. godine i tako postali dio velike obitelji Ekoškola.

-Pred sobom smo imali jasan cilj – da vrtić postane model ekološkog življenja i ponašanja, u kojem djeca dobivaju prve poruke i modele ekoloških i zdravih stilova života. Pripremiti djecu za aktivne članove održivog društva. Od 2009.- 2019.godine sve više smo se razvijali, unosili promjene i obogaćivali kako odgojno-obrazovni proces tako i vrtićko materijalno okruženje i okoliš- kažu iz DV Dugo Selo.

Tako su proveli raznolike aktivnosti, projekte i posjete vezane za odgoj i obrazovanje za okoliš,  u okviru kojeg su bile sadržane teme Prikupljanja, razvrstavanja i recikliranja otpada i biootpada (projekti: Šuma, Od drveta do papira, Biootpad, Nije smeće sve za vreće..), Upoznavanja važnosti vode i energije za život, racionalna potrošnja (projekti: Voda, Bunar, Vjetrenjača, Štedimo energiju…), Pravilna prehrana i kretanje (projekti: Piramida zdrave hrane, Kretanjem do zdravlja) te Odgovorna prehrana  (projekti: Naš vrt, Od sjemenke do ploda, Biljke imaju moć).

-Obilježavali smo važne eko-datume, sudjelovali u natječajima i projektima ponuđenim od Udruge Lijepa naša. Najznačajniji projekti su Eko-paket i Veliki lov na biljke. U zajednici smo prepoznati po tradicionalnoj Biciklijadi koju održavamo već punih 12 godina povodom Dana planeta Zemlja. U Vrtiću je provedeno niz ekoloških radionica sa djecom i  raznolike edukativne tribine i radionice za roditelje. Pripremili smo i  izdali Eko-slikovnicu i Vrtićku kuharicu. Naša djeca, roditelji i djelatnici, lokalna zajednica koja nas je podržala, pridonijeli  su uspjehu i realizaciji postavljenih zadaća, provođenje projekata i zlatnog statusa Ekoškole. Iako smo mali prirodi smo svoj glas dali- poručili su ravnateljica vrtića, Draženka Sesan i koordinatorica Ekoškole, Romana Pejčić.

Foto: OŠ Dugo Selo